Comitetul de Supraveghere Bancara, care reuneste banci centrale si autoritati de reglementare din cele mai mari state dezvoltate si emergente, a incheiat recent acordul Basel III, potrivit caruia bancile trebuie, printre altele, sa tripleze pana in 2015 rezervele de capital de calitate superioara, pana la o rata de adecvare de 7%, relateaza Mediafax.
Autoritatile bancare globale si marile banci centrale au decis, totodata, sa creasca rata capitalului de baza de rang intai (core Tier 1) de la 2% in prezent la 4,5%. Rata totala Tier 1 a fost stabilita la 6%, fata de 4% in prezent. Bancile vor fi nevoite sa construiasca si un nou tip de rezerva, de „conservare a capitalului”, de 2,5%, pe langa ratele Tier1, formata din actiuni comune.
Autoritatile ar trebui sa determine bancile sa nu plateasca dividende sau bonusuri daca nu pot respecta noile cerinte referitoare la capitalul minim, chiar termenele legale nu au trecut, a afirmat Wellink, totodata seful Comitetului de Supraveghere Bancara, la o intalnire cu autoritati de supraveghere bancara la Singapore.
Autoritatile de reglementare din sistemul financiar continua sa discute despre cum ar trebui tratate bancile considerate „prea mari pentru a falimenta”, a adaugat oficialul BCE. El a asigurat, totodata, ca noile reguli nu vor afecta cresterea economica, ci vor face sistemul bancar sa fie mult mai rezistent in fata crizelor financiare.
„Daca inainte de criza bancile aveau nivelurile de capital cerute azi, probabil ca nu am fi trecut printr-o criza atat de acuta”, a spus Wellink.
Liderii G20 vor sustine noile reguli Basel cand se vor reuni, in noiembrie, la Seoul.