„BCE se opune in special tuturor planurilor care nu sunt voluntare sau care contin elemente obligatorii pentru detinatorii de datorii publice”, potrivit unui raport lunar publicat joi.
In ultimele saptamani s-au intensificat discutiile privind reevaluarea in scadere a detinerilor de obligatiuni elene ale creditorilor privati, relateaza Mediafax.
Pe 21 iulie a fost stabilita o contributie de 21% a creditorilor privati la un al doilea plan de sustinere a Greciei, care implica reducerea valorii activelor. Aceasta reevaluare in scadere a detinerilor de obligatiuni, acceptata de banci in urma unor presiuni puternice, dar considerata voluntara, nu a fost considerata de piete drept „un eveniment de credit”.
„O participare a sectorului privat ar putea avea efecte negative directe asupra sectorului bancar din zona euro si amplifica nevoia unei recapitalizari mari a bancilor”, a avertizat BCE.
In plus, o astfel de participare a sectorului privat pentru sustinerea unui stat din zona euro ar putea speria creditorii si ar impiedica accesul altor tari pe pietele financiare, chiar daca fundamentele lor economice nu s-au schimbat, se arata in raport.
Astfel s-ar crea un cerc vicios in care recapitalizarea bancilor va indatora mai mult statele, iar ratingurile acestora ar putea fi revizuite in scadere, complicand mai mult situatia institutiilor financiare.
Participarea sectorului privat ar putea totodata sa puna in pericol reputatia euro si sa sperie investitorii privati si publici.