O sursa europeana din zona bancilor centrale a declarat pentru Reuters ca planul va fi, initial, „croit in mod special pentru bancile irlandeze”. Programul urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare, odata cu rezultatele testelor de stres derulate la bancile din Irlanda.
„Aceasta facilitate va inlocui ELA (Emergency Liquidity Assitance), oferit in prezent de banca centrala de la Dublin. Programul va fi, cel mai probabil, similar cu SMP (programul de achizitii de obligatiuni al BCE), in sensul ca nu va avea o durata de timp prestabilita”, a adaugat sursa citata.
Programul va aborda in prima faza problemele specifice din Irlanda, urmand apoi sa fie disponibil tuturor bancilor din zona euro.
Facilitatea va fi controlata de Consiliul Guvernator al BCE, care va stabili conditiile in care vor fi acordate imprumuturile, de la caz la caz.
Irlanda a incheiat anul trecut un acord de finantare externa cu Fondul Monetar International si UE, care insa nu a solutionat criza bancara. Bancile irlandeze s-au confruntat cu retrageri masive de depozite si cu imposibilitatea de a se finanta de pe piata, ramanand dependente de creditele de la banca centrala pentru continuarea operatiunilor de zi cu zi.
Cele sase mari banci irlandeze aveau la sfarsitul lunii februarie restante estimate la circa 150 miliarde de euro catre BCE si banca centrala a Irlandei. Programul ELA a pus la dispozitia creditorilor irlandezi circa 70 miliarde euro.
Noul guvern de la Dublin, care a venit la putere cu mandatul de a renegocia bailout-ul, este in discutii cu BCE de cateva saptamani pentru a incerca sa asigure finantare pe termen mediu bancilor locale.
Rezultatele noilor teste de stres derulate in sistemul bancar irlandez vor fi prezentate pe 31 martie si vor arata, potrivit estimarilor, ca Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent si EBS Building Society vor avea nevoie de capital de circa 25 miliarde de euro, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiari.
Acordul de bailout cu FMI si UE are o componenta de 35 miliarde de euro pentru bancile din Irlanda.