Bancile vor negocia, saptamana aceasta, conditiile cu sindicatele si Banca Greciei, urmand ca in mai sa fie transmise BCE, relateaza Mediafax.
Obligatiile de reducere a costurilor operationale fac parte dintr-un program care prevede garantii de stat 30 de miliarde de euro pentru bancile elene, astfel incat acestea sa poata reveni pe pietele financiare.
Fondurile sunt asigurate prin programul de ajutor extern in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut de Grecia cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Acordarea garnatiilor de stat este conditionata, insa, de aprobarea de catre BCE a planurilor bancilor elene de a-si asigura lichiditati.
Daca nu se ajunge la un acord pentru reducerea costurilor operationale la urmatoarea intalnire, care urmeaza sa aiba loc saptamana aceasta, atunci masura va fi impusa ulterior printr-o lege, noteaza Capital.
Potrivit cotidianului britanic Financial Times, propunerile bancilor de imbunatatire a lichiditatii, prezentate Comisiei Europene, Fondului Monetar International si BCE includ concedieri, reducerea creditarii, vanzarea de active neesentiale, precum hoteluri, dar si a unor retele bancare din sud-estul Europei.
In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank, prin intermediul Bancpost si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sub brand propriu.