Grecia are probleme mari in privinta accesului la finantare, dupa ce a anuntat ca deficitul bugetar din 2009 a fost de 12,7% din PIB, de peste patru ori mai ridicat decat pragul de 3% din PIB prevazut de legislatia UE si de trei ori mai mare decat estimarile initiale ale guvernului de la Atena.
„Confirm ca BCE va colabora strans cu CE pentru monitorizarea implementarii recomandarilor UE de catre Grecia si pentru redactarea unor propuneri de masuri suplimentare necesare. Puteti conta pe vigilenta noastra permanenta in aceasta chestiune”, a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.
Oficialul a subliniat totodata importanta participarii si implicarii statelor membre ale zonei euro in eforturile de asigurare a stabilitatii financiare.
„Apreciez angajamentul statelor membre din zona euro de a lua masuri hotarate si coordonate, daca este necesar, pentru apararea stabilitatii financiare in zona euro”, a aratat Trichet.
Liderii UE au promis joi sa sprijine Grecia, dar reactia initial pozitiva a pietelor s-a transformat in evolutii negative, deoarece declaratiile oficialilor europeni nu au facut referire la planuri sau masuri concrete.