Ministerul Finantelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului de modificare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede mentinerea reducerii salariilor angajatilor BNR cu 25%, dar cu pastrarea sumelor astfel economisite la banca centrala, nu virarea acestora la bugetul de stat.
„BCE ia act ca proiectul de ordonanta de urgenta mentine reducerea salariilor personalului BNR (cu 25% – n.r.), desi statul roman nu este angajatorul formal al acestuia, iar Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei prevede in mod clar ca salariile personalului BNR sunt stabilite de Consiliul de administratie al BNR. In aceasta privinta, nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta raspunde doar ingrijorarilor exprimate de BCE in Avizul CON/2010/51 in ceea ce priveste interdictia de finantare monetara, autonomia BNR in domeniul resurselor umane nefiind mentionata”, se arata in avizul BCE, semnat de presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet.
In acest context, BCE subliniaza ca statele membre sunt obligate sa garanteze independenta bancilor lor centrale nationale, asigurand astfel indeplinirea corespunzatoare a atributiilor acestora prevazute in Tratat si in Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene.
Articolul 130 din Tratatul UE arata ca in exercitarea competentelor si in indeplinirea misiunilor si indatoririlor care le-au fost conferite prin tratate si prin Statutul SEBC si al BCE, Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita si nici accepta instructiuni din partea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricarui alt organism.
Principiul independentei bancii centrale prevede in special ca nicio parte terta sa nu poata exercita o influenta directa sau indirecta asupra bancii centrale nationale si, prin urmare, statele membre nu pot pune o banca centrala in situatia de a nu avea control sau de a avea un control limitat asupra personalului sau, ori in situatia in care guvernul unui stat membru sa ii poata influenta politica in domeniul resurselor umane.
„Acest lucru implica faptul ca, in vederea protejarii autonomiei BNR in domeniul resurselor umane, care constituie un element deosebit al principiului independentei bancii centrale, autoritatile romane au obligatia de a asigura faptul ca orice modificare a dispozitiilor legislative referitoare la remunerarea personalului BNR este hotarata in stransa cooperare cu BNR, prin luarea in considerare in mod corespunzator a pozitiei BNR”, se mai spune in avizul BCE.
Proiectul de ordonanta de urgenta urmareste sa asigure conformitatea prevederilor legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar cu dispozitiile Tratatului, pentru a evita declansarea procedurii privind incalcarea articolelor 123 si 130 din Tratat.
Astfel, proiectul prevede ca toate sumele rezultate din diminuarea drepturilor salariale ale personalului BNR se reflecta in rezultatele financiare ale BNR.
„BCE intelege ca acest fapt nu reprezinta o instructiune adresata BNR in ceea ce priveste deciziile adoptate cu privire la rezultatele sale financiare. BCE subliniaza ca BNR trebuie sa fie pe deplin
independenta atunci cand hotaraste cu privire la utilizarea fondurilor rezultate din diminuarea cu 25% a salariilor asa cum crede de cuviinta, in conformitate cu Legea privind Statutul BNR si in vederea asigurarii unor niveluri suficiente ale resurselor financiare proprii in vederea indeplinirii pe termen lung a mandatului sau”, potrivit avizului emis de institutie.
Institutia arata ca daca BNR va decide complet independent cu privire la utilizarea economiilor rezultate din reducerea cu 25% a salariilor, ceea ce implica faptul ca banca poate utiliza in mod independent resursele sale financiare in vederea indeplinirii mandatului sau, atunci „aceasta dispozitie respecta principiul independentei bancii centrale”.
BCE arata ca in cazul in care scopul principal al diminuarii drepturilor salariale a fost acela de a mari eventual resursele financiare ale statului prin distribuirea catre bugetul statului a profitului majorat
al BNR, acest lucru ar constitui o sustragere de la indeplinirea obiectivelor interdictiei finantarii monetare.
In plus, BCE atrage din nou atentia ca articolul 43 din Legea privind Statutul BNR prevede ca BNR trebuie sa transfere lunar la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete rezultate dupa deducerea cheltuielilor aferente exercitiului financiar, inclusiv a celor cu provizioanele pentru riscul de credit si pierderile exercitiilor financiare precedente ramase neacoperite.
Articolul 43 din Legea privind Statutul BNR a fost criticat deja de BCE in luna mai intrucat nu exclude posibilitatea distribuirii anticipate a profitului in cadrul unui exercitiu financiar, fapt care, la randul lui, genereaza ingrijorari cu privire la interdictia de finantare monetara.
„Astfel cum s-a mentionat in avizele precedente ale BCE, este intr-adevar de importanta cruciala ca distribuirea profitului sa fie exclusiv rezultatul profitului realizat integral, inregistrat in contabilitate si auditat, fapt care necesita, in schimb, calcularea corespunzatoare a profitului si pierderilor, astfel incat o asemenea posibilitate sa fie evitata”, se mai spune in aviz.
BCE concluzioneaza ca reducerea costurilor operationale ale bancii centrale in vederea majorarii resurselor financiare proprii pentru consolidarea indeplinirii mandatului sau ar fi conforma.
Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.
Ulterior, Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, conform scrisorii suplimentare de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu Fondul Monetar International..
Surse ministeriale au declarat ca Guvernul va discuta, luni, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene.