Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie, informeaza Mediafax.
Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bce-a-mentinut-dobanda-cheie-la-1-5-69120/]mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%[/url], chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati.
Inflatia din zona euro [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-din-zona-euro-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-trei-ani-68848/]s-a accelerat la 3% in septembrie[/url], dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%, opinie impartasita de Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.
„Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa”, a avertizat Makuch.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
Criza datoriilor din Europa s-a amplificat in ultimele saptamani, odata cu cresterea incertitudinilor privind viitorul Greciei.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri actiuni decisive pentru limitarea daunelor economice provocate de criza datoriilor.