„Programul Prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50% – 50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost”, a declarat Alexandru Berea, directorul juridic al BCR si reprezentantul bancii la discutiile cu Ministerul Finantelor Publice.
El a precizat ca bancile au fost cele care au propus impartirea riscului cu statul, astfel incat programul sa fie extins fara garantii suplimentare de la stat, relateaza Mediafax.
„In baza aceluiasi plafon de garantii estimam o expansiune substantiala a portofoliului de credite Prima Casa. Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat”, a spus Berea.
Oficialul BCR considera ca programul rezolva in conditii accesibile si problemele de confort locativ pentru familiile care au nevoie de un apartament mai mare.
Guvernul a decis, miercuri, ca garantia statului la creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.
Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul Prima Casa indiferent de varsta.
Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.
Creditele acordate prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.