„BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte retail BCR.
Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.
In cadrul programului se pot achizitiona locuinte: finalizate sau nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare sau locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22 februarie 2010. De asemenea, se pot construi locuinte viitoare de catre beneficiari individuali, in baza unei autorizatii de construire eliberata tot dupa 22 februarie 2010.
[b]Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75%[/b] pentru clientii cu istoric in relatia cu BCR. Marja este de 3,95% pentru clientii fara istoric.
Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de Euribor) este de 219,22 Euro.
Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei (care acopera diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau din documentele specifice procedurilor de licitatie si finantarea garantata) ori din costul de construire (care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata).
Banca accepta pana la 3 coplatitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare si nici comision de rambursare anticipata.
Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat.
Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate. Comisionul de gestiune se va plati catre FNGCIMM in fiecare an si va fi calculat la valoarea soldului garantiei creditului de la data de 31 decembrie a anului precedent. In cazul in care clientul solicita din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plati un comision unic de analiza a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de constructie, dar nu mai mult de 18 luni.
„Solicitantii de credit trebuie sa constituie un depozit colateral insumand valoarea primelor trei rate lunare de dobanda si sa asigure locuinta achizitionata/construita din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor. Drepturile derivand din polita de asigurare vor fi cesionate in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii”, se arata in comunicatul BCR.
In baza contractului de garantare incheiat cu FNGCIMM se va institui in favoarea statului roman si a bancii, proportional cu procentul de garantare, o ipoteca legala de rang I asupra locuintei achizitionate din finantarea garantata, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini.
Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.
Banca Comerciala Romana
(BCR) are o retea formata din 48 de centre de
afaceri dedicate companiilor si 668 de unitati retail localizate in
majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori.
Banca detine peste 2.000 de bancomate (ATM) si peste 18.000 de terminale
pentru plata cu cardul la comercianti (POS).
Profitul net al
grupului BCR a scazut in primul trimestru din 2011 de 3,2 ori, fata de
aceeasi perioada a anului 2010, pana la 76,1 milioane lei (18,1 milioane
euro), din cauza mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele,
reducerii veniturilor din dobanzi in principal din cauza OUG 50 si
cresterii cheltuielilor cu personalul.