BCR a realizat in primele sase luni ale anului un profit inainte de impozitare de 911,6 milioane de lei, in crestere cu 64,5% fata de perioada similara din anul trecut. Dupa impozitare si plata intereselor minoritare, profitul BCR in primul semestru a fost de 759,5 milioane de lei, in crestere cu 63,5%.
Profitul record inregistrat de Banca Comerciala Romana vine pe fondul cresterii sustinute a veniturilor din dobanzi, cu 62,8%, la 1,4 miliarde de lei, si a celor din comisioane, care au crescut cu 40,8 la suta, la 493,3 milioane de lei.
Pe de alta parte, in primele sase luni ale acestui an, BCR si-a imbunatatit si raportul costuri venituri cu 41,6 la suta, iar rentabilitatea capitalului propriu a crescut a crescut de la 21,2% in prima jumatate a anului 2007, la 30,4% in prima jumatate a lui 2008.
Credite mai multe cu 10,4%
BCR a anuntat o crestere a volumului de credite acordate clientilor in primele sase luni. Astfel, volumul agregat al portofoliului de credite, evaluat la 40,7 miliarde de lei, a crescut cu 10,4% fata de inceputul anului si cu 44,4% fata de primul semestru din anul trecut.
Creditele in moneda nationala au reprezentat 50,3% din totalul creditelor acordate de BCR.
Creditele de retail au reprezentat 54%, in timp ce restul au fost finantari pentru sectorul corporate.
La capitolul depozite, BCR a anuntat ca acestea au crescut, in primele sase luni, cu 6,8%, pana la 32,3 miliarde de lei. Depozitele retail au crescut cu 19,6%, in timp ce pe segmentul corporate, s-a remarcat o o scadere usoara, de 8,6%.
In primul semestru al anului, activele totale ale BCR au crescut cu doar 1,8%, pana la 60,6 miliarde de lei, echivalentul a 16,6 miliarde de euro.
Dominic Bruynseels, CEO BCR a declarat ca rezultatele financiare pozitive inregistrate in primul semestru se datoreaza controlului costurilor si gestionarii adecvate a riscurilor, pe fondul fructificarii oportunitatilor oferite de piata.
„In prima jumatate a anului 2008 am obtinut rezultate foarte bune, in acord cu obiectivele pe care ni le-am propus, dezvoltand in continuare portofoliul nostru de afaceri. Am controlat cu succes costurile si am gestionat adecvat riscurile in acelasi timp fructificand oportunitatile oferite de piata”, a declarat Dominic Bruynseels.
Profitul Erste Bank in S1 a crescut cu 12,5%, la 636,6 mil.euro
Grupul bancar austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si-a sporit in primul semestru al acestui an profitul net dupa plata intereselor minoritare cu 12,5%, la 636,6 milioane euro, pe fondul cresterii semnificative a veniturilor din dobanzi, a anuntat banca.
„Primul semestru al anului 2008 a fost cu siguranta unul dintre cele mai turbulente perioade din istoria sectorului financiar, in special datorita faptului ca pietele financiare insele au generat aceasta situatie. Pe acest fond, suntem cu atat mai multumiti de evolutia grupului nostru bancar”, a comentat directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.
Venitul net din dobanzi – principala sursa de venit a Erste Bank – a crescut cu 24,1% in prima jumatate a acestui an, la 2,3 miliarde euro. In schimb, venitul net din comisioane a avansat ceva mai lent in acelasi interval, cu 13,3% pana la 1 miliard euro.
Profitul inainte de impozitare a crescut cu 5%, la 948,4 milioane euro.
Veniturile operationale au avansat in primul semestru cu 17,2%, la 3,5 miliarde euro, in timp ce cheltuielile administrative au crescut mai putin, cu 11,7% pana la 2 miliarde euro.
Profitul operational a crescut in prima jumatate a acestui an cu 25,3%, la 1,5 miliarde euro.
Pe partea de eficienta, raportul cost-venit s-a redus de la 58,8% in 2007 pana la 57,1% in primul semestru al acestui an, fiind astfel foarte aproape de tinta pentru anul 2009.
Activele Erste Bank au crescut in primul semestru cu 6,8% fata de finalul anului trecut, la 214,2 miliarde euro.
Erste are afaceri – in afara pietei de baza din Austria – in Romania, Cehia, Croatia, Serbia, Slovacia, Ucraina si Ungaria.
Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), este listata pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti si are o valoare de piata de 13,7 miliarde euro, conform cotatiei de inchidere de marti la bursa din Viena, de 43,25 euro/actiune.