Totodata, Fitch mentine ratingul pentru credite pe termen scurt la „F2”, cel individual la „C/D” si cel de sprijin la nivelul „1”, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul „A-„, este asociat creditelor pe termen scurt si ratingul de sprijin reflecta potentialul foarte mare de sustinere de care beneficiaza BCR din partea actionarului sau majoritar, Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, se mai arata in raport. Erste Bank detine 69% din actiunile BCR. Ratingul atribuit de Fitch grupului bancar Erste Bank este A, cu perspectiva stabila.
Calificativul reflecta profitabilitatea
Ratingul individual reflecta franciza interna foarte puternica, profitabilitatea solida si imbunatatirile asteptate in ceea ce priveste managementul riscurilor si oferta de produse care urmeaza restructurarii bancii.
„De cand Erste Bank a preluat controlul BCR, in toate afacerile bancii au fost identificate o serie de proiecte importante”, a spus directorul Fitch pentru grupul institutiilor financiare, Tim Beck.
„Restructurarea BCR ar trebui sa conduca la imbunatatiri in toate sectoarele bancii, mai ales in ceea ce priveste sectorul managementului riscurilor si al ofertei de produse. In cazul in care are succes, ratingul individual al BCR ar putea fi imbunatatit”, a adaugat Tim Beck.
Restructurarea, care include imbunatatirea si extinderea posibilitatilor de lucru cu clientii, si totodata o mai buna administrare a functiilor interne, ar trebui sa se incheie intre sfarsitul lui 2007 si mijlocul anului 2008, arata raportul Fitch.
Erste Bank este unul dintre cei mai mari investitori din Europa Centrala si de Est, iar BCR este un obiectiv strategic al Erste Bank. Operatiunile din Europa Centrala si de Est ale Erste Bank au generat in total aproape 50% din castigurile grupului din 2006.
Erste Bank a preluat 61,9% din actiunile BCR in octombrie 2006.
Participatia a apartinut inainte guvernului roman, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation. Intre timp, participatia Erste Bank la BCR a crescut la 69,15%. Restul pachetului de actiuni este detinut de cinci companii de investitii private din Romania.
Banca administreaza 31% din depozitele de retail din Romania
BCR este cea mai mare banca din Romania si gestioneaza aproximativ 31% din depozitele de retail la sfarsitul lui 2006.
Pe 25 aprilie, Moody’s a urcat ratingul puterii financiare al Bancii Comerciale Romane (BCR) de la D- la D, a atribuit ratingul Baa1/Prime-2 depozitelor in moneda nationala si a mentinut calificativul Baa3/Prime-3 pentru depozitele in moneda straina, a informat, miercuri, agentia de rating.
Toate ratingurile BCR beneficiaza de o perspectiva stabila, iar calificativul Baa3/Prime-3 pentru depozitele in moneda este constrans de ratingul suveran al Romaniei, a mentionat agentia Moody’s.
Moody’s Investors Service a publicat miercuri noile ratinguri pentru trei banci din Romania, ca parte a aplicarii noului sistem de analiza (JDA) si a aducerii la zi a metodologiei de calculare a ratingului puterii financiare a bancilor (BFSR). Aceasta din urma evalueaza puterea financiara intrinseca a bancilor fara a lua in calcul factorii externi.
Ratingul S&P pentru datoriile pe termen lung, in valuta si in lei, ale BCR este de „BBB-„, cu o perspectiva stabila atribuita de agentia de evaluare a riscurilor financiare. Un rating de BBB semnifica arata o capacitate adecvata a institutiei de a-si indeplini angajamentele financiare.