„Programul de restructurare a creditelor a inceput la BCR din luna aprilie, dupa ce fusese pregatit cateva saptamani inainte. Am incercat sa avem in cadrul acestui program o abordare tintita catre clientii care aveau un comportament ordonat de plata a obligatiilor, dar care dupa lunile octombrie, noiembrie au inceput sa raporteze intarzieri”, a afirmat Coroianu.
Banca a apelat la un set de masuri in functie de situatia persoanei imprumutate.
„Pentru clientii afectati de somaj am acordat o perioada de gratie, pentru cei ale caror venituri s-au redus am implementat o perioada de diminuare a platilor, iar pentru cei ale caror rate au crescut am incercat sa majoram perioada de creditare”, a explicat Coroianu.
„Au existat 90.000 de clienti cu credite, cu intarzieri cuprinse intre 30 si 90 de zile, pe care i-am contactat si am incercat sa le propunem posibilitatea restructurarii imprumuturilor. Aproximativ 2.500 de persoane fizice au acceptat deja restructurarea imprumuturilor, dar au existat si o retinere din partea clientilor, care la un prim contact prefera sa plateasca. Cam 70% din numarul creditelor restructuate sunt ipotecare”, a spus Coroianu.
Totusi, el considera ca cifrele vor creste pe partea de credite restructurate, in conditiile in care solutia pe termen lung este adaptarea platilor lunare la posibilitatile clientului.
Oficialul BCR a explicat ca au existat si 100 de clienti pentru care nu s-a putut gasi solutii de restructurare de comun acord, iar la acestea se cauta in prezent alte solutii.
La jumatatea acestui an, volumul total al portofoliului de credite al BCR, inainte de provizioane, potrivit IFRS, a avansat cu 1,8%, la 45,84 miliarde lei (10,89 miliarde euro). Portofoliul de credite corporate detine o cota de 49,3% in total imprumuturi acordate de banca clientilor, in timp ce retailul, inclusiv microintreprinderile, reprezinta 50,7%.
BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de active, gestionand 68,5 miliarde lei (16,29 miliarde euro) la finele primului semestru.
Institutia este controlata in proportie de 69,3% de grupul austriac Erste, iar societatile de investitii financiare detin fiecare circa 6% din capital, potrivit datelor de pe site-ul BCR.