Dintre acestea, aproape 3.000 de dosare, totalizand peste 137 milioane euro, au fost deja aprobate de BCR si au primit ori urmeaza sa fie solicitata garantia FNGCIMM. Restul solicitarilor de credit se afla in diverse stadii de analiza ori asteapta completarea dosarului cu documentele imobilului.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a majorat recent, cu circa 108 milioane euro, plafonul de garantii alocat bancii in cadrul programului Prima Casa, astfel ca, in prezent, BCR are un fond de 420 milioane euro pentru acordarea de credite Prima Casa.
BCR ofera, in cadrul programului, o dobanda formata din dobanda interbancara Euribor la 3 luni plus o marja de 3,8%. Perioada de acordare este de maxim 30 de ani.
[img=415][/img]
Banca solicita un comision de acordare credit in valoare de 0,5%, aplicat o singura data la valoarea creditului ceea ce inseamna o cota de 0,017% pe an de creditare (pentru un credit de 30 de ani). Totodata, solicitantul va trebui sa plateasca potrivit legii un comision de garantare pentru FNGCIMM in valoare de 0,37% pe an.
BCR nu percepe comision de rambursare anticipata.
Creditul are o valoare maxima de 57.000 euro. Avansul cerut de banca este de 5% din valoarea locuintei, in cazul in care locuinta are o valoare mai mica sau egala cu 60.000 euro. In cazul in care valoarea acesteia este mai mare de 60.000 euro, avansul este egal cu diferenta dintre pretul locuintei si valoarea creditului (max. 57.000 euro).
Pentru creditele in programul Prima Casa se poate inscrie orice cetatean roman, rezident sau nerezident. Gradul de indatorare admis de banca este de maxim 60%.
BCR accepta la calculul solvabilitatii, pana la 3 coplatitori, care pot fi atat membri de familie ai solicitantului cat si fara nici-un grad de rudenie. Banca ia in considerare doar venituri certe cu caracter de permanenta care pot fi probate cu documente. In cazul cetatenilor romani nerezidenti se pot lua in calcul doar veniturile salariale si pensii.