In judetele din sud-estul Romaniei (Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Tulcea) au fost incheiate peste 7.000 de contracte reprezentand peste 50 milioane de lei suma contractata.
Pe locul urmator se situeaza regiunea centru-nord (Bistrita, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Mures, Sibiu) cu aproape 6.000 de contracte cu o suma totala contractata de aproape 45 milioane lei.
Banca si-a lansat duminica activitatea in mod oficial, simultan, in 7 orase din tara: Brasov, Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara. BCR BpL a marcat acest moment prin lansarea Olimpiadei economisirii-creditarii. Prin acest eveniment se doreste a se demonstra practic ca o locuinta poate fi renovata cu aproximativ 25.000 lei in doar 7 zile.
Fondurile reprezinta valoarea unui contract mediu pe piata de economisire-creditare promovat de catre BCR BpL si sustinut cu prima de stat de 15% din suma economisita anual, se arata in comunicat.
Evenimentul se va desfasura simultan la nivelul celor 7 orase si va consta in renovarea „la vedere” a unei locuinte amenajate intr-un loc public.
BCR Banca pentru Locuinte a fost infiintata in aprilie 2008 si si-a inceput activitatea bancara in iulie 2008, cu un capital social de 45 milioane lei, fiind prima subsidiara total integrata a grupului BCR. Actionariatul BCR BpL este format din Banca Comerciala Romana – cu o participatie de 80% si Bausparkasse der Osterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft – 20% din capitalul social.
BCR BpL vrea sa acorde si credit anticipat din 2009
BCR Banca pentru Locuinte vrea sa acorde, incepand din 2009, credit anticipat in lei la conditiile din piata, pe langa operatiunile clasice de economidire-creditare, a declarat Petre Tulin, presedinte bancii, citat de NewsIn.
„Vom incepe, de anul viitor, sa acordam si credit anticipat, care va avea, probabil, o dobanda variabila, la nivelul pietei. Va fi vorba tot despre imprumuturi in lei. Dupa intrarea in vigoare a contractului de economisire-creditare, clientul va trece la creditul cu dobanda fixa, de 5-6% pe an la lei, in conditiile sistemului de economisire-creditare”, a spus Tulin.
In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contracte pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se aduga dobanda si o prima anuala de la stat de 15% din valoarea economiilor (cel mult 150 euro) adaugate in cont, in fiecare an.
Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.
Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sitem este intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor bancii, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an.
Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 de luni.