„Acest studiu ne-a aratat ca oamenii devin mai precauti si mai realisti, adica protejeaza ceea ce au, in loc sa se orienteze spre a castiga ceea ce nu au. Astfel, observam ca a crescut semnificativ intentia de a investi in imbunatatirea conditiilor de a trai”, a declarat Carmen Schuster, vicepresedintele BCR BpL.
Cea mai mare parte, respectiv 54% din respondentii din randul populatiei urbane, vor sa adauge dotari noi in locuinta, in timp ce in 2007, doar 40% isi manifestau aceasta intentie. Pentru reparatii majore, intentioneaza sa investeasca 42% dintre persoane in 2009, fata de 23% cu 2 ani in urma. Totodata, 16% au raspuns ca vor sa cumpere o locuinta pentru copii, fata de 8% in 2007.
In acelasi timp, 15% din persoanele chestionate din mediul urban doresc sa cumpere o locuinta in acest an, fata de 13% in 2007. Construirea unei case este considerata o optiune preferabila de catre 12% dintre romanii din mediul urban, fata de 15% in 2007.
Potrivit BCR BpL, piata totala pentru produsele de economisire-creditare reprezinta 6,54 milioane persoane in Romania, respectiv locuitori din mediul urban, cu varste intre 20 si 65 de ani, cu venit stabil. Din aceasta piata totala, 25%, respectiv 1,6 milioane persoane sunt interesate de acest tip de produse.
Studiul arata ca vulnerabilitatea economica mareste atractia pentru produsele de economisire-creditare, in sensul ca persoanele care se considera expuse riscului de somaj au o inclinatie mai ridicata catre acest tip de produs bancar.
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a Grupului BCR, specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008.
Pentru a doua jumatate a lui 2009, BCR BpL preconizeaza incheierea a inca 40.000 de contracte de economisire-creditare, ajungand astfel la sfarsitul anului la un stoc total de 130.000 de contracte, cu o valoare contractuala totala de peste 2,8 miliarde lei.