Potrivit acestora, trei imprumuturi au fost deja semnate cu Banca Comerciala Romana (BCR), care va primi 20 milioane de euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cu 15 milioane de euro si Banca Transilvania (BT), cu un credit de 5 milioane de euro.
Imprumuturile fac parte din programul comun al UE/BERD „Facilitatea pentru Eficienta Energetica” ce prevede acordarea de pana la 100 milioane de euro sub forma de credite catre bancile implicate in proiecte de eficienta energetica din Bulgaria si Romania.
Introducerea masurilor de eficienta energetica in companii din Romania va contribui la diminuarea impactului pe care il are schimbarea climatica. Programului i se adauga 24 milioane de euro provenind de la UE prin programul Phare. Suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica necesara sprijinirii proiectelor de eficienta energetica si pentru acordarea de stimulente pentru noi investitii.
Facilitatea va incuraja intreprinderile sa foloseasca mai eficient resursele de energie venind astfel in sprijinul diminuarii impactului pe care il are cresterea preturilor resurselor energetice. Prin reducerea risipei de energie in Romania, proiectul va sprijini tara sa indeplineasca obligatiile ce ii revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene, sustin reprezentantii BERD.
Eficienta energetica este o prioritate importanta pentru BERD. Se asteapta ca noua facilitate acordata de Uniunea Europeana / BERD pentru Romania sa aibe un succes similar celui din tarile invecinate, Bulgaria, Ucraina si Slovacia.
BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, care a angajat suma de 3,5 miliarde de euro pentru 248 de proiecte din intreaga tara. In colaboare cu numerosii sai parteneri, Banca a mobilizat peste 6 miliarde de euro pentru proiecte implementate in Romania.