BCR mizeaza pe o crestere economica de 8,6% in T3 si de 8,3% in 2008, in conditiile in care criza este de asteptat sa franeze cresterea economica din T4.
BCR vede totodata o rata a inflatiei de 6,2% pentru finalul lui 2008 si de 5,1% pentru finalul lui 2009.
Date fiind majorarile salariale anuntate, va fi destul de dificil ca deficitul bugetar sa se incadreze sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), iar in incercarea de a il mentine sub acest nivel guvernantii nu ar trebui sa reduca in niciun caz nivelul investitiilor, in special al celor in infrastructura si agricultura.
In ceea ce priveste decizia agentiei de rating Standard&Poor’s de a cobori ratingul Ronmaniei pentru creditele in valuta pe termen lung, analistii BCR mentioneaza ca o vad drept nejustificata, in conditiile in care exista o serie de tari in Uniunea Europeana care au vulnerabilitati economice mai mari ca ale Romaniei si se afla totusi in categoria „investment grade”.
Astfel, remarca analistii bancii locale, ponderea deficitului de cont curent in produsul intern brut este in scadere, putandu-ne astepta chiar la un nivel de 13,7% din PIB al acestuia in 2008 (fata de 14% in 2007). In acelasi timp, acoperirea acestuia cu investitii straine directe este de 65% in lunile care s-au scurs pana acum din 2008, in timp ce anul anterior a fost de 41%.
In fine, datoria externa a Romaniei (reprezentand datoriile firmelor locale fata de companiile mama) este 38,7% din PIB, in timp ce state din regiune cu ratinguri mai bune au consemnat niveluri de peste 100%.
In plus, remarca analistii BCR, avem un nivel al rezervelor minime obligatorii (de 18% pentru pasivele in lei si de 40% pentru cele in valuta) care constituie un mijloc de protectie in fata lipsei de lichiditati.
Se pare insa, remarca analistii, se pare ca Romania nu a raspuns cerintelor agentiilor privind politicile salariale si fiscale, iar acest lucru ar trebui analizat mai serios in elaborarea bugetelor viitoare.