In urmatorii ani, cresterea economica va fi mai apropiata de PIB-ul potential (in jurul valorii de 6%), estimeaza departamentul de cercetare si strategie al Bancii Comerciale Romane in cel mai recent raport.
Pentru 2008, banca estimeaza o accelerare a produsului intern brut comparativ cu 2006, pana la 6,1%. Investitiile straine directe ar putea fi in jurul valorii de 7 miliarde euro in 2008.
Raportul bancii comerciale mentioneaza ca, pe parcursul anului 2007 s-a observat o reducere a consumului agregat, de la 11,2% in primul trimestru al anului trecut, pana la 7,8% in trimestrul trei 2007. Totodata, analistii BCR estimeaza ca exporturile nete si-ar putea imbunatati performanta dupa investitiile puternice din ultimii ani.
Avand in vedere aceste aspecte, banca estimeaza ca avansul economiei nu ar trebui sa genereze presiuni suplimentare asupra inflatiei, tinand cont si de faptul ca banca centrala este determinata sa urmeze o politica monetara restrictiva pentru reducerea inflatiei.
Raportul estimeaza ca rata anuala a inflatiei ar putea depasi 8,5% in urmatoarele luni, din cauza cresterii preturilor administrate, trendul putandu-se inversa in a doua parte a anului 2008, in conditiile unei recolte agricole abundente si a unei monede nationale mai puternice. Banca estimeaza pentru anul in curs o inflatie medie de 6,9%.
Moneda nationala a cunoscut o apreciere lunara medie in februarie de aproximativ 1,1%, fata de deprecierea medie de 4,7% in ianuarie, ceea ce va avea un efect pozitiv limitat asupra inflatiei din februarie. Evolutia este insa incurajatoare pe termen mediu, banca estimand ca raportul leu/euro va ajunge la un nivel de 3,5 la finele lui 2008.
Raportul BCR estimeaza un deficit de cont curent de pana la 15% din PIB in 2008 pe seama unei imbunatatiri a balantei comerciale dar si a unor riscuri provenite din zona balantei veniturilor care ar putea avea un deficit important in 2008 datorat iesirilor de dividende.
Contributia financiara a Romaniei la Uniunea Europeana este un alt element cu o influenta potential negativa asupra deficitului de cont curent in 2008.