Deocamdata, mentioneaza acesta, guvernul Romaniei doar a anuntat un pachet de stimulente, si ramane de vazut daca acesta va fi inclus in bugetul final pentru 2009 (dupa aprobarea in Parlament).
Sprijinul acordat de banca centrala la finantarea deficitului de buget din 2009 este foarte important, in timp ce euro-obligatiunile trebuie vazute ca o optiune secundara, si numai pentru sume mici.
Totodata, considera Lucian Anghel, asigurarea de fonduri suplimentare de la o institutie financiara internationala pentru finantarea deficitului bugetar ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, precum si asupra credibilitatii tarii, imbunatatind sentimentul investitorilor fata de piata romaneasca.
Analistii de la Slovenska Sporitelna, filiala Erste din Slovacia, peconizeaza pentru aceasta tara un deficit de 3% din PIB in 2009, in timp ce analistii din cadrul filialelor Erste din Cehia, Ucraina si Croatia prevad pentru deficitul bugetar al acestor tari niveluri de 3%, 3% si 2,5-3% din PIB in acest an, cele mai multe niveluri depasind estimarile autoritatilor, conform raportului Erste Bank: Financing of government debt in CEE in 2009.
Conform raportului, finantarea deficitului prin obligatiuni de stat ar trebui sa fie destul de usor de realizat in aceasta perioada.
„In general, preconizam ca restrangerea cresterii puternice a creditarii in CEE-8 si piata tot mai mare a fondurilor de pensii (situatie care se aplica in principal in Polonia si Slovacia) vor duce la cresterea cererii de titluri de stat la aproximativ 1-2% din PIB”, a aratat Juraj Kotian, co-sef al departamentului de cercetare venituri fixe si macro CEE al Erste Group.