Cresterea economica ar putea fi sustinuta de nivelul bun al colectarilor de impozite nete pe produse si servicii, de un an agricol normal si de o usoara accelerare a industriei, mentioneaza raportul Sinteze Macroeconomice pe luna martie al BCR.
Evolutiile soldului cheltuielilor bugetare si a contului curent s-au imbunatatit in primele luni ale anului, in raport cu media lui 2007.
Veniturile totale la bugetul general consolidat din primele doua luni si jumatate ale anului au fost in crestere cu 51% in raport cu perioada similara a anului anterior. Aceasta creeaza premise ca deficitul bugetar sa se situeze anul acesta sub 3% din produsul intern brut (PIB), chiar in conditiile unor cheltuieli consistente, se precizeaza in raportul bancii.
In opinia analistilor BCR, conditiile meteo de care depind rezultatele din agricultura raman un factor de incertitudine, iar rezultatele din sectorul agricol vor influenta economia romaneasca mai mult decat turbulenteler de pe pietele financiare internationale.
Cresterea in continuare a pretului combustibililor si a produselor alimentare va mentine rata anuala a inflatiei si in urmatoarele luni peste limita superioara a tintei, iar in martie, valoarea anuala a indicelui ar putea depasi prognoza bancii centrale, de 8,3%, cresterea preturilor fiind influentata si de deprecierea din ultima luna a leului.
Analistii bancii estimeaza ca banca centrala nu va recurge la majorari suplimentare ale dobanzii cheie, nivelul actual, de 9,5% pe an, fiind maximul atins in acest an.
Efectele politicii monetare restrictive a bancii centrale, demarata din noiembrie anul trecut, cand Banca Natrionala a Romaniei (BNR) a inceput sa creasca rata dobanzii de politica monetara, se vor face resimtite la mijlocul anului, cand este de asteptat ca inflatia sa intre pe o traiectorie descendenta, estimeaza analistii BCR.
In ceea ce priveste evolutia leului, acesta ar putea varia pe termen scurt in intervalul 3,65-3,75 lei/euro, putandu-se aprecia usor in preajma sarbatorilor de Paste, pe fondul cererii mari de lei. Cursul mediu leu/euro ar putea fi al finele anului de 3,6 lei/euro.