Banca prevede o evolutie buna a cresterii economice in trimestrul trei, in special pe seama rezultatelor din agricultura. In schimb, in trimestrul patru, cresterea PIB ar putea fi franata de anumite riscuri, ce vin din partea segmentului serviciilor si constructiilor, domenii ce ar putea fi afectate de politica monetara restrictiva, se mentioneaza in cel mai recent raport Sinteze Macroeconomice al Bancii Comerciale Romane.
Un risc pentru cresterea economica in trimestrul patru ar putea veni si din partea agriculturii, a carei evolutie este dependenta de fiecare data de starea vremii.
Pentru a evita supraincalzirea economiei, sunt necesare investitii in agricultura si industrie, iar ultimele date privind investitiile in economie arata ca ponderea acestora in total investitii a crescut in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Cresterea investitiilor in cele doua domenii ar putea conduce totodata la majorarea ponderii pe care acestea o vor avea la constituirea PIB.
Analistii BCR considera ca evolutia deficitului de cont curent, care a crescut cu 8,5% in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2007 (cand majorarea raportat la semestrul I din anul anterior fusese de 95%), creeaza perspective bune pentru evolutia deficitului de cont curent.
Pe de alta parte, cele 650 de milioane de euro intrate in tara prin fondurile europene se vor resimti pozitiv asupra balantei de plati in trimestrul trei.
Si din partea investitiilor straine analistii BCR se asteapta la o evolutie buna, luand calcul cuantumul acestora in primele 6 luni, cand valoarea lor s-a ridicat la 4,8 miliarde euro. Pentru finele anului, reprezentantii bancii se asteapta la un volum total al investitiilor de 7,8 miliarde euro, in crestere cu circa 10% fata de anul anterior.
Totodata, analistii estimeaza ca inflatia a intrat in august pe un trend descendent, evolutia lunara a preturilor tinzand spre 0%. Nu e exclus, spun acestia, ca in august sa se fi inregistrat chiar deflatie, adica scaderea preturilor raportat la luna anterioara. Banca estimeaza pentru finalul anului o inflatie de 6,2%.
In ceea ce priveste evolutia creditului neguvernamental, BCR se asteapta ca majoarrea acestuia sa fie puternic franata de noile masuri administrative impuse de banca centrala, prin regulamentul de limitare a riscului creditarii. Impactul acestuia asupra evolutiei imprumuturilor va putea fi observat in special anul viitor, cand cresterea creditarii este de asteptat sa franeze mult raportat la acest an.
Luand in calcul posibilitatea diminuarii consumului prin intermediul incetinirii creditarii, analistii vizeaza si o posibila revizuire in sens negativ a prognozei de crestere economica pentru anul viitor, estimata de banca in prezent la 6%.