Cele 75 milioane de euro reprezinta a doua transa a imprumutului pentru IMM-uri in valoare totala de 150 milioane de euro, incheiat intre BEI si BCR in 2009.
Finantarea prin intermediul fondurilor BEI poate fi accesata de IMM-uri, companii mid-cap mici si autoritati din sectorul public care intentioneaza sa dezvolte proiecte in sectoare de activitate precum industrie, turism, servicii si agricultura. Acesti clienti vor putea solicita finantare de pana la 12,5 milioane de euro pentru proiecte in valoare de pana la 25 milioane de euro.
Fondurile pot fi accesate si de companii mid-cap mari care doresc sa finanteze pana la 50% din cheltuielile de proiect eligibile in valoare totala de minim 25 milioane de euro si maxim 50 milioane de euro, se arata in comunicatul BCR.
„Acordurile incheiate intre BCR si BEI se transforma in mod eficient in credite pentru economia reala. Am folosit fonduri BEI pentru finantarea unor companii din domeniul agriculturii, productie, turism, transport si multe alte sectoare. Peste 75% din fondurile BEI sunt alocate proiectelor dezvoltate cu fonduri europene. Aceasta cooperare de succes sustine dezvoltarea durabila a IMM-urile in Romania si absorbtia fondurilor europene”, a declarat Ramona Ivan, director executiv, Directia Institutii Financiare, BCR.
Profitul net al Grupului BCR s-a redus in 2010 cu 46,7% pana la 465 milioane de lei (110 milioane de euro), comparativ cu 2009, acesta fiind cel mai slab rezultat de la privatizare. Totodata, BCR si-a majorat activele totale cu 8,4% la 69,9 miliarde de lei (16,4 miliarde de euro), comparativ cu anul precedent.
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, are o retea nationala formata din 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si 668 de unitati retail. BCR are peste 2.000 de bancomate (ATM) si peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti (POS).
Banca Europeana de Investitii (BEI), banca de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, a avut in 2010 un profit net de 2,1 miliarde de euro.