„Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul al treilea din 2009, perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit mai incurajatoare. Romania ar putea iesi din recesiune in trimestrul al patrulea din acest an sau in primele trei luni din 2010, in conditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine”, se arata intr-un raport al BCR, citat de Mediafax.
Economistul-sef al BCR a precizat ca este posibil sa existe „surprize placute” chiar si cu noua estimare privind contractia economica din 2009.
Totodata, Anghel a aratat ca principalul factor care va sustine cresterea economica din 2010 vor fi exporturile.
„Un curs de schimb de 4,1-4,3 lei/euro mentine exporturile la un nivel mai competitiv, iar acest lucru ar putea fi benefic si pentru economie, in conditiile in care cererea interna este scazuta”, se mai spune in raportul BCR.
Analistii BCR noteaza ca isi mentin o abordare rezervata asupra evolutiei leului, avand in vedere ca moneda nationala este inca puternic dependenta de reactiile emotionale ale investitorilor.
„Regimul de flotare controlata s-a dovedit salvator in aceste vremuri tulburi, cu atat mai mult cu cat exista un efect puternic de transmitere a cursului de schimb in inflatie. Amanarea celei de-a treia transe de la FMI pana la formarea unui nou guvern si adoptarea bugetului pe 2010 nu vor fi stimulative pentru recastigarea increderii investitorilor pe termen scurt. Dupa deprecierea pana la nivelul de 4,3 lei/euro, cursul s-a intors mai recent la niveluri de 4,24 – 4,26 lei/euro, indicand un posibil final al crizei politice”, se mai arata in raportul bancii.
Totodata, analistii considera ca, in general, deficitul de cont curent nu ar trebui sa ridice probleme in 2010, cel putin intr-un scenariu de revenire economica lenta.
BCR anticipeaza ca deficitul de cont curent se va plasa la 4,6% din PIB in 2009, la 4,8% anul viitor si la 5% in 2011.
„Rata de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe se va mentine la un nivel inalt (75-80%), in timp ce investitorii straini ar putea deveni mai activi decat in 2009”, noteaza analistii BCR.
Anghel crede ca, de exemplu, investitorii internationali vor fi interesati sa cumpere suprafete foarte mari de teren.
„Costul terenului este de 3 – 7 ori mai ieftin, solul este bun, iar forta de munca ieftina. Daca investitorii vin cu know-how si pot atrage fonduri europene, atunci exista toate conditiile pentru o afacere de succes, evident pe termen foarte foarte lung”, a declarat Anghel.
El a adaugat ca anii 2010 si 2011 reprezinta acea perioada, fara alegeri, in care sa existe investitii pe termen mediu si lung.