Ponderea deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) s-ar putea reduce pana la 13,7% in 2008, sustin analistii BCR, fata de 14% in 2007. Conform raportului bancar, investitiile straine directe si fondurile europene ar putea finanta deficitul de cont curent in 2008 in proportie de 50-55%.
Scaderea ponderii deficitului de cont curent in PIB ar putea veni in sprijinul leului, scazand presiunile de depreciere asupra acestuia.
Conform raportului, diminuarea deficitului ar putea fi determinata de incetinirea deficitului comercial, in principal ca urmare a politicii restrictive a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si a deprecierii leului pe parcursul anului.
Cu toate acestea, o eventuala apreciere puternica a leului in lunile viitoare in raport cu euro, precum si scaderea sumelor trimise de romanii din strainatate in tara, ar putea impiedica diminuarea ponderii in PIB a deficitului de cont curent.
Inflatia din iulie este posibil sa fi atins un maxim anual, cuprins intre 9,3 si 9,5%, iar din august poate demara trendul dezionflationist. In consecinta, cea de-a saptea majorare consecutiva a dobanzii cheie, in iulie, pana la 10,25%/an, ar putea fi si ultima din acest an.
Analistii BCR estimeaza ca inflatia anuala ar putea fi de 6,2% in 2008, peste tinta de inflatie, de 3,8 plus minus un punct procentual. In schimb, BCR estimeaza o inflatie de 4,5% pentru 2009, ceea ce inseamna ca banca centrala va atinge tinta propusa pentru 2009, de 3,5% plus minus un punct procentual.
In conditiile stabilizarii cursului de schimb si a unor rezultate bune ale agriculturii, principalele pericole la adresa inflatiei pana la finele anului vin din zona preturilor administrate (energie, transportul pe calea ferata) si a excesului de cerere, sustinut de majorarea veniturilor.