BCR incearca astfel sa creasca vanzarile celor trei fonduri mutuale pe care le administreaza, BCR Clasic, BCR Dinamic si BCR Expert, in conditiile in care cea mai mare parte a populatiei isi plaseaza in continuare economiile in depozite bancare, iar investitiile in fonduri mutuale sunt inca destul de putin cunoscute publicului larg.
Raiffeisen Bank si Raiffeisen Asset Management au lansat un pachet asemanator in urma cu doua luni, dupa ce Bancpost a facut primul pas lansand un pachet format din 90% depozit bancar si 10% unitati de fond.
BCR ofera tuturor investitorilor care investesc minim 1.000 de lei (292 de euro) intr-unul din cele trei fonduri mutuale pe care le adinistreaza, respectiv BCR Clasic, BCR Dinamic sau BCR Expert, sa constituie un depozit bancar la termen pe trei luni, cu o dobanda fixa egala cu dobanda interbancara la 3 luni (BUBOR 3M) din ultima zi a lunii anterioare constituirii depozitului. Pentru luna decembrie, BCR ofera o rata a dobanzii de 9,12%, singura restrictie find ca valoarea depozitului nu poate depasi investitia in unitati de fond.
La scadenta, depozitul se transforma in depozit la termen de trei luni cu dobanda fixa, aferenta ofertei standard a BCR in functie de valoare.
„Principalul avantaj al acestui pachet financiar este ca posesorul depozitului primeste o dobanda net superioara fata de oferta clasica la acest tip de produs de economisire. Depozitul poate fi constituit cu sau fara capitalizare, in functie de optiunea clientului”, a declarat Ion Matei, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR.
Oferta speciala BCR si BCR Asset Management este valabila pana pe 28 februarie 2007.
Raiffeisen Asset Management a lansat in una octombrie un pachet asemanator, oferind clientilor care investesc minim 2.000 de lei (584 de euro) in titluri de fond sa constituie un depozit la termen pe trei luni la Raifeisen Bank, cu o dobanda fixa de 10% pe an. Dupa lansarea acestui pachet, activele celor doua fonduri administrate de Raiffeisen Asset Management au inregistrat aproape o dublare, ajungand la 64 milioane de lei (circa 18,6 milioane de euro) la mijlocul acestei luni, in special datorita subscrierilor noi din partea investitorilor.
Interesul populatiei pentru economisire a scazut in ultima perioada, din cauza scaderii dobanzilor bancare, iar bancherii incearca acum sa-i atraga pe investitori prin instrumente de economisire mai profitabile, dar care presupun si riscuri mai mari. Pe de alta parte, pentru administratorii de fonduri, alaturarea cu depozitele bancare creste vizibilitatea acestor fondurilor mutuale, inca destul de putin cunoscute la noi.
Banii atrasi de administratorii de fonduri sunt plasati in instumente mai riscante sau mai putin riscante, in functie de tipul fondului, iar castigul potential se afla in legatura directa cu riscurile asumate.
De exemplu, fondul de actiuni BCR Expert a inregistrat de la finele lunii iunie o crestere de 20,5%, in conditiile cresterii puternice a cotatiilor actiunilor listate la Bursa. De la inceputul anului si pana la finele lunii noiembrie insa, fondul a castigat doar 2,5%, in conditiile in care randamentul a fost afectat puternic de scaderile inregistrate la Bursa in prima jumatate a anului.
BCR Clasic, fond care investeste preponderent in obligatiuni, a castigat 5,9% de la finele lunii iunie si 6% de la inceputul anului, evolutia lui fiind influentata intr-o mai mica masura de oscilatiile de pe Bursa.