BCR lansează plăţile către numerele de telefon, prin AliasPay. Reprezentanții BCR au transmis că opţiunea de plată funcţionează prin intermediul TRANSFOND şi este valabilă între băncile participante la serviciu şi între clienţii care şi-au dat acordul de a folosi AliasPay.
Sabin Carantină, director general al TRANSFOND, a subliniat că AliasPay a fost dezvoltat urmărind tendinţele europene şi internaţionale de iniţiere şi de confirmare a încasării plăţilor.
“Odată cu aderarea BCR la AliasPay şi utilizarea pe scară din ce în ce mai extinsă a serviciului, va fi generat un avantaj important pentru consumatorii de servicii de plăţi din România, prin prisma creşterii adresabilităţii şi a cererii pentru plăţile de acest tip. Încurajăm toate instituţiile de plată să adopte serviciul, pentru generalizarea plăţilor între conturi distincte fără utilizarea codului IBAN. Apreciem parteneriatul cu BCR inclusiv pentru furnizarea acestui serviciu şi adresăm mulţumiri echipei de proiect”, a transmis directorul general al TRANSFOND,
Clienții care vor să beneficieze de AliasPay trebuie să îl activeze din magazinul platformei digitale George, prin asocierea numărului de telefon cu contul IBAN pe care utilizatorul vrea să primească bani. La rândul său, beneficiarul plăţii trebuie să aibă activă funcţionalitatea AliasPay pentru a transfera bani utilizând numărul de telefon, dar și pentru a transfera bani utilizând numărul de telefon.
Reprezentanții BCR spun că odată cu aderarea la AliasPay, cota de piaţă acoperită de participanţii la acest serviciu ajunge la aproximativ 45% din piaţa plăţilor interbancare de retail, fără card, din România.
Românii își vor iau adio de la banii cash, dacă proiectul de lege aflat în circuitul parlamentar va fi aprobat. Astfel, toate plățile românilor vor fi efectuate doar cu ajutorul cardului.
Proiectul de lege care a fost aprobat de Comisiile de Buget și se află acum în Parlament încearcă să elimine banii cash din tranzacții, potrivit adevarul.ro.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, salariile românilor nu vor mai fi plătite cu bani cash, doar cu câteva excepții, iar plățile la magazine vor fi efectuate cu cardul, comercianții fiind obligați să accepte acest mod de plată.
„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în proiectul de lege care are drept scop incluziune socială și oferă instituțiilor statului control asupra tranzacțiilor, diminuând cazurile de fraudă.
Cu toate acestea, vor exista câteva categorii de persoane care vor putea primi salariul cash. Mai exact, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art.4 lit. e) din Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, exceptate pot fi și categoriile de personal din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.