„Intr-un scenariu pesimist, nevoia de venituri publice mai mari ar putea determina in ultima instanta guvernul sa creasca impozitele. Spre exemplu, o majorare a TVA cu trei puncte procentuale ar putea conduce la o reducere a deficitului bugetar cu aproximativ un punct procentual, ceea ce arata ca o astfel de masura nu poate fi un panaceu pentru deficitul bugetar”, a declarat, miercuri, Anghel.
Analistii banci au reiterat ca o economie precum cea a Romaniei, cu o crestere sub potential, este putin probabil sa aiba vreun beneficiu de pe urma majorarii impozitarii, in conditiile in care cheltuielile publice nu vor fi restructurate.
„In topul prioritatilor pe 2010 ar trebui sa fie reducerea nivelului excesiv al cheltuielilor publice. O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cat mai mult cu putinta, avand in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental”, se arata intr-un raport al BCR.
Totodata, analistii BCR considera ca anul 2010 ar trebui sa aduca calendarul oficial adoptarii euro, reunind toti factorii de decizie politici, economici si sociali: guvernul, banca centrala, partidele politice, sindicatele si asociatiile oamenilor de afaceri.
„Rolul crucial in adoptarea euro trebuie sa revina Guvernului. Trebuie sa ne grabim incet si sa adoptam euro la momentul in care economia Romaniei este pregatita”, a afirmat Anghel.
El a evidentiat importanta paritatii la care se va face adoptarea monedei unice europene, care va afecta generatii de romanii ulterior.
„Daca leul este prea tare, atunci exporturile sunt afectate puternic. Pe de alta parte, este important ca moneda nationala sa nu fie prea slaba, pentru ca acest lucru afecteaza inflatia”, a subliniat economistul-sef al BCR.
BNR a stabilit ca Romania sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015.