In primul semestru, profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut cu 20,1%, la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro), scrie Mediafax.
Activele grupului BCR au avansat in primele trei trimestre cu 2,5% comparativ cu finele anului trecut, la 70,8 miliarde de lei.
La jumatatea anului 2009, grupul a raportat active in valoare totala de 72,57 miliarde de lei, ceea ce inseamna o scadere de 2,4% in trimestrul al treilea.
Soldul creditelor si avansurilor acordate clientelei de grup a urcat dupa primele noua luni cu 6,1%, la 50,58 miliarde de lei, in timp ce sumele datorate clientilor au avansat cu 7%, la 35,33 miliarde de lei.
Creantele grupului asupra institutiilor de credit au avansat de aproape patru ori comparativ cu sfarsitul anului trecut, de la 1,1 miliarde de lei la 4,27 miliarde de lei. Valoarea datoriilor grupului BCR fata de alte institutii de credit a urcta cu 1,1% dupa primele noua luni, la 22,8 miliarde de lei.
Profitul dupa impozitare si plata intereselor minoritare a scazut in primele noua luni in principal din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele si scaderii venitului din comisioane, generata de reducerea consumului, precizeaza comunicatul.
Venitul operational obtinut de grup in primele noua luni a crescut cu 12,5%, de la 3,1 miliarde lei (850,3 milioane de euro) la 3,49 miliarde lei (829,3 milioane de euro), in principal datorita majorarii venitului net din dobanzi cu 24,2%, la 2,69 miliarde lei (638,7 milioane euro), evolutie generata de avansul volumului creditelor si de marjele solide din activitatea corporate, precum si de cresterea puternica a creditarii din primele trei trimestre ale lui 20089.
Totusi, venitul din taxe si comisioane a scazut comparativ cu primele trei trimestre din 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum ale populatiei, a strategiei de revizuire a preturilor serviciilor bancare menite sa incurajeze tranzactiile fara numerar ale clientilor, precum si a imbunatatirii structurii conturilor clientelei.
Grupul BCR a redus usor in primele noua luni cheltuielile operationale, de la 1,3 miliarde lei (362,7 milioane euro) in perioada similara din 2008 la 1,27 miliarde lei (301,4 milioane euro), prin controlul constant al costurilor administrative si cu personalul, afectate puternic de deprecierea leului din prima jumatate a anului 2009.
Institutia este controlata in proportie de 69,3% de grupul austriac Erste, iar societatile de investitii financiare detin fiecare circa 6% din capital.
Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.