In trimestrul al doilea, BCR a avut pierderi de 239,5 milioane lei.
„Intreg grupul BCR este angajat puternic in vederea redresarii complete a evolutiei sale financiare, atat din punct de vedere al profitului cat si al veniturilor. Acest angajament a fost asumat pe fondul unor incertitudini continue, dar nu vom precupeti niciun efort pentru a inversa totale aceste rezultate dezamagitoare. In acest spirit am luat deja o serie de masuri si vom continua in aceeasi directie in a doua jumatate a acestui an”, a declarat Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR.
Grupul BCR si-a mentinut [b]profitabilitatea operationala[/b] solida in prima jumatate a anului 2012, cu un profit operational de peste 1,205 miliarde lei (274,6 milioane euro), in usoara scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (minus 3,6%), de la 1,251 miliarde lei (299,3 milioane euro) la sfarsitul lunii iunie 2011.
Aceasta evolutie s-a datorat in special reducerii costurilor si rezultatului net din tranzactionare imbunatatit, la care se adauga o crestere a venitului net din comisioane, acoperind in mare masura diminuarea venitului net din dobanzi.
[img=3170][/img]
In trimestrul al doilea al acestui an, BCR a obtinut un profit operational de 595,5 milioane lei (134,5 milioane euro), mentinandu-se aproape constant fata de trimestrul I 2012 (minus 2,4%) intr-un context economic dificil, determinat de cererea de credite scazuta, marje de dobanda in scadere datorita trecerii spre active cu risc mai redus, precum si deteriorarea continua a ratei de schimb leu/euro, care a apasat asupra clientilor bancii.
[b]Cheltuielile operationale[/b] din prima jumatate a anului 2012 au scazut cu 6,9%, sau 59,6 milioane lei (13,6 milioane euro), comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 807,3 milioane lei (183,9 milioane euro). Nivelul cheltuielilor operationale din trimestrul al doilea este cel mai scazut din ultimele sase trimestre.
[b]Venitul operational[/b] din primul semestru a scazut cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la circa 2,013 miliarde lei (458,5 milioane euro), in special pe seama diminuarii venitului net din dobanzi (minus 12,7% comparativ cu S1 2011), generata de cererea scazuta de creditare, de cresterea volumului de credite neperformante si de concurenta puternica pentru depozite si active cu risc scazut.
In trimestrul al doilea, venitul operational a scazut intr-un ritm mai lent (-4,4%) comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, mai ales datorita imbunatatirii venitului net din tranzactionare si a venitului net din comisioane.
Raportul cost-venit s-a imbunatatit, coborand la 40,1% la sfarsitul lunii iunie 2012, datorita masurilor de optimizare, desi a fost afectat de generarea limitata de venituri.
Provizionarea prudenta continua a dus la cresterea costurilor cu riscul in primul semestru, chiar daca provizioanele in trimestrul 2 au fost mai mici decat in primele trei luni.
[b]Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite a crescut cu 86,1%[/b] in comparatie anuala, ajungand la peste 1,76 miliarde de lei in prima jumatate a anului 2012, comparativ cu 945,9 milioane lei la jumatatea anului 2011. Aceasta evolutie a dus la o rata mai buna de acoperire a creditelor neperformante, de 53,7% la sfarsitul lunii iunie 2012 comparativ cu 50% la sfarsitul anului 2011.
Evolutia costurilor pentru acoperirea riscurilor reflecta impactul mediului dificil de afaceri asupra clientilor corporativi ai BCR si o abordare mai prudenta a creditarii in contextul dat. Provocarile economice au influentat, totodata, formarea de credite neperformante in prima jumatate a anului 2012, segmentul corporativ si segmentul imobiliar ramanand principalele surse de volume noi de credite neperformante.
Grupul BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata, cu o cota de piata de aproximativ 20% dupa activele totale, in pofida unui usor declin al [b]activelor[/b] cu 0,5% (sau 394,5 milioane lei), pana la 76,351 miliarde lei (17,152 miliarde euro) fata de inceputul anului, conform bancii.
[b]Portofoliul de credite[/b] al BCR a continuat sa creasca (plus 2,8% de la inceputul anului) mai ales datorita creditarii retail. Creditarea din sectorul retail a crescut in special datorita cresterii pe segmentul ipotecar (crestere anuala cu 2,1% a cotei de piata pana la 25,3%). Cota de piata a BCR pentru creditarea generala s-a mentinut la peste 21% la sfarsitul lunii iunie 2012, in timp ce cota de piata pentru creditele imobiliare in euro a crescut la aproximativ 30% (crestere cu 1% de la inceputul anului).
[b]Volumul depozitelor[/b] clientilor s-a mentinut aproape constant comparativ cu anul precedent, fiind sustinut in special de sectorul retail.
Banca beneficiaza de lichiditate si de o baza de capital solide, cu mult peste valorile minime reglementate.
A doua banca de pe piata romaneasca, BRD – Groupe Societe Generale, a anuntat luni ca a realizat in primul semestrudin acest an un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/declin-pe-piata-bancara-profitul-brd-a-scazut-de-7-ori-in-primul-semestru-79071/]profit net de 39,4 milioane lei[/url], de sapte ori mai mic decat in iunie 2011, influentat de un cost net al riscului ridicat.