Impozitul va fi stornat la valoarea si in valuta in care a fost retinut.
Totodata, stornarea impozitului in contul de depozit va fi insotita de plata unei dobanzi pentru perioada cat sumele au fost retinute. Procentele de calcul ale acestei dobanzi sunt cele aferente depozitelor la termen, respectiv: 6,25% pe an la lei, 1,8% p.a. la euro, 1% p.a. la dolari si 0,1% pe an la franci elvetieni (CHF) si lire sterline (GBP).
Procesul se aplica pentru urmatoarele produse detinute de: persoane fizice – depozite la termen, conturi de economii Maxicont, conturi curente, CDD, depozite structurate, depozite overnight, si persoane juridice nerezidente – conturi curente, depozite la vedere, depozite overnight, Contul Ideal BCR.
Pentru conturile curente si conturile de economii detinute de persoane fizice si persoane juridice nerezidente stornarea impozitului va fi insotita de recalcularea zilnica a dobanzii aferente produsului, din data in care a fost retinut si pana la data stornarii, se arata in comunicatul BCR.
Platile vor fi efectuate in data de 21 iulie in conturile aferente produselor de economisire ale clientilor. Stornare impozitelor si plata dobanzilor aferente vor fi vizibile in extrasele de cont.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a decis la inceputul lunii iulie ca veniturile din dobanzi sa fie impozitate cu 16% numai in cazul castigurilor realizate dupa 1 iulie.
Anterior, ministerul hotarase impozitarea tuturor veniturilor din dobanzi intrate in conturile clientilor bancilor dupa 1 iulie, chiar daca acestea sunt aferente depozitelor la termen constituite inainte de aceasta data. Astfel, indiferent de vechimea depozitului, daca acesta avea scadenta dupa data de 1 iulie, ar fi trebuit impozitat intregul castig.
BCR, membra a Grupului Erste, gestioneaza active de peste 16,4 miliarde de euro. Banca are in prezent 667 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi) deschise in intreaga tara si 48 de centre de afaceri corporate dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari.
BCR emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata o retea nationala de 2.000 de bancomate (ATM) si circa 17.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card (POS).