El a aratat ca Romania trebuie sa imbunatateasca rapid aceasta situatie.
„De fapt trebuie sa imbunatatim situatia mai rapid si mai bine decat competitorii nostri, iar aceasta este dimensiunea provocarii pentru noi, dar trebuie sa incepem”, a spus Bruynseels, citat de Mediafax.
Pe de alta parte, seful BCR considera ca piata din Romania este atractiva intrucat este mare, existand 22 milioane de romani, iar gradul de bancarizare este redus.
„De aceea suntem aici, pentru ca vedem potentialul pe termen lung. De aceea sunt si celelalte banci aici. Daca te uiti la aceasta piata, prin comparatie cu altele din regiune, ar fi ultima din care ti-ai retrage banii. Bancherii nu se uita la termen scurt cand investesc intr-o tara, ci la termenul lung. As spune ca acesta ar fi ultima piata de pe care m-as retrage”, a spus Bruynseels.
In ceea ce priveste absortia de fonduri europene, Bruynseels a aratat ca Guvernul a intampinat unele dificultati, iar atentia autoritatilor a fost distrasa.
„Mai recent am lucrat in cadrul Consiliul Investitorilor Straini pentru a promova un plan de initiative pentru revigorarea cresterii economice in Romania. In mod cert atentia Guvernului a fost indreptata catre FMI si aprobarea celei de-a sasea transe. Sper ca atunci cand ne intoarcem din vacanta, in septembrie, vom avea nu numai dialog, ci si niste actiuni”, a spus seful BCR.
El a explicat ca in ceea ce priveste proiectele private cofinantate din fonduri europene exista lipsa de capital a antreprenorilor.
In ceea ce priveste declaratiile presedintelui executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, legate de faptul ca Romania a absorbit doar 38 milioane de euro din 35 miliarde de euro disponibile, Bruynseels a spus ca seful grupului austriac este frustat in legatura cu proiectele mari cofinantate din fonduri europene.
„Daca ai investi cat a investit Treichl in Romania, peste 4 miliarde de euro, si tu ai fi frustat”, a spus seful BCR.
El a considera ca problema pentru implementarea proiectelor mari este legata de vointa politica de a le realiza.
„Daca guvernul ar vrea sa faca ceva, ar putea sa o faca. Daca ai vointa poti achizitiona capacitatea”, a continuat Bruynseels.
Totodata, seful BCR a mentionat ca situatia economica din Romania este una dintre cele mai dificile dintre tarile in care activeaza grupul austriac Erste.
Referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind „obraznicia” bancilor, Bruynseels a spus ca deficitul bugetar e o problema de venituri si cheltuieli ale Guvernului si nu are nimic de-a face cu bancile.
Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.