Conducerea bancii a convocat actionarii, la 22 aprilie, pentru o sedinta extraordinara, in care sa discute despre majorarea capitalului social prin cresterea valorii nominale a unei actiuni de la 1 lei la 1,3 lei, prin incorporarea unei parti de 237,74 milioane de lei din profitul net obtinut anul trecut, conform Mediafax.
Profitul net dupa impozitare si interesele minoritare al grupului BCR a scazut anul trecut de 2,3 ori fata de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei, potrivit IFRS, din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele, diminuarii veniturilor din comisioane si faptului ca in 2008 au fost obtinute unele venituri extraordinare din vanzarea unor active.
Totodata, actionarii vor decide, intr-o sedinta ordinara, asupra realegerii membrilor Consiliului de Supraveghere, propusi de actionarul majoritar, pentru un nou mandat de 3 ani, incepand cu data de 22 aprilie 2010.
Consiliul de Supraveghere al BCR este format in prezent dintr-un presedinte, respectiv directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, un vicepresedinte, Manfred Wimmer, si din 5 membrii, adica Herbert Juranek, Bernhard Spalt, Florin Pogonaru (presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania), Mihai Fercala (presedintele SIF Transilvania) si Tudor Ciurezu (director general adjunct al SIF Oltenia).
BCR nu va distribui dividende aferente profitului obtinut in 2009
BCR nu va acorda in acest an dividende, pentru prima data de la privatizarea institutiei de credit, iar cea mai mare parte din profitul realizat anul trecut va fi utilizat pentru majorarea capitalului social.
„Prin exceptie de la regula stabilita (…) intregul profit net al bancii, determinat conform Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2008, aferent exercitiului financiar 2009, nu va fi distribuit ca dividende, ci va fi incorporat in capitalul social al bancii, cu exceptia unui procent de cel mult 1% din acest profit care va fi inclus in contul de rezultat reportat”, se arata in convocatorul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.
Potrivit conditiilor prevazute in contractul de privatizare, banca este obligata sa acorde, in primii trei ani de la privatizare, dividende reprezentand 40% din profitul calculat conform standardelor IFRS. Clauzele contractuale stabilesc, insa, ca dividendele nu pot depasi nivelul profitului calculat dupa standardele romanesti de contabilitate.
Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
In prezent, o societate detinuta 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, detine 69,3% din capitalul BCR, iar participatii de circa 6% sunt detinute de cele cinci societati de investitii financiare.