Cele doua banci sunt avizate si ca depozitari de fonduri de pensii facultative (pilonul III).
Potrivit legii privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat (pilon II), pot fi depozitari ai activelor fondurilor de pensii administrate privat institutiile de credit din Romania, autorizate de Banca Nationala a Romaniei in conformitate cu legislatia aplicabila institutiilor de credit.
De asemenea, pot fi depozitari ai fondurilor de pensii institutiile de credit autorizate de catre autoritatile similare din statele apartinand Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, avizate de catre CSSPP.
Pentru a obtine avizarea ca depozitar, aceste institutii de credit trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, personalul implicat in efectuarea operatiunilor de depozitare a activelor fondurilor de pensii trebuie sa probeze capacitati profesionale adecvate activitatii desfasurate, iar institutia de credit sa dispuna de echipamente si dotari tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare.
Totodata, institutia trebuie sa desfasoare activitate de custodie a instrumentelor financiare tranzactionate pe o piata reglementata, sa detina capitaluri proprii mai mari de 100 milioane euro si sa dispuna de proceduri prin care sa asigure pastrarea in conditii de siguranta a tuturor activelor fondurilor de pensii.
De asemenea, mai este nevoie de un control permanent din punct de vedere al respectarii legalitatii asupra operatiunilor dispuse de administratorul care actioneaza in numele unui fond de pensii.
Activele fondurilor de pensii trebuie evidentiate in conturi separate pentru fiecare fond, diferite de cele ale administratorului si ale depozitarului, se mai arata in comunicatul de presa.