Cu toate ca rezultatele sunt relativ comparabile, in conditiile in care unele banci au raportat castigul net, altele pe cel brut, sau rezultatele grupului din care fac parte, BCR se detaseaza pe primul loc, urmata la diferenta de aproape 50% de Piraeus Bank.
Profitul net obtinut de grupul Banca Comerciala Romana (BCR), liderul dupa active al pietii bancare, a urcat la 103,8 milioane euro, in primele trei luni. Grupul nu a oferit informatii cu privire la rezultatul net al bancii in primul trimestru, ci doar rezultatul consolidat, care include castigurile filialelor Administrare Fond de Pensii, Leasing, Asset Management, Securities si al Anglo-Romanian Bank Limited.
Luand in calcul toate unitatile grupului, ce include atat retelele bancii Anglo Romane, controlata de BCR, cat si pe cea a BCR Leasing, BCR a castigat cate 169.000 de euro in fiecare punct de lucru, in primul trimestru.
Cu o retea de 130 de sucursale, Piraeus Bank Romania a realizat un profit net de 12,5 milioane euro in trimestrul 1, ceea ce inseamna pentru fiecare sucursala un castig de 96.000 de euro.
Piraeus a avut o crestere rapida anul trecut, cand a urcat 5 locuri in clasamentul bancar dupa active, pana pe locul 13, propunandu-si sa intre in randul primelor 10 banci locale in 2008.
BRD SocGen, a doua banca dupa total active, totodata cea mai profitabila banca de anul trecut, a realizat in primele trei luni un rezultat net de 70 de milioane de euro. Castigul revenit in primele trei luni fiecarei din cele 800 de agentii si sucursale a bancii a fost de peste 87.500 de euro.
Volksbank Romania, institutie financiara clasata pe locul 8 dupa active anul trecut, a raportat in primele trei luni un castig operational de 7,06 milioane euro, ceea ce inseamna un castig pe unitate de 29.000 euro.
In randul bancilor cu capitalul romanesc, Banca Transilvania este singura care reuseste sa se mentina in preajma plutonului rezultatelor ce conduc topul profiturilor raportate la unitate bancara.
Situata pe locul 4 dupa active in 2007, banca a realizat in primul trimestru un profit brut de 60,26 milioane lei (16,33 milioane euro). Profitul revenit fiecareia din cele 489 de unitati a bancii a fost de 33.400 euro.
Castigul brut care a revenit fiecarei din cele 1.404 sucursale sau agentii a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) in primul trimestru, este de 8.000 euro. CEC, clasata in 2007 pe locul 9 dupa active, a realizat un profit brut de 42 milioane lei (11,4 milioane euro) in primele trei luni ale acestui an.
CEC a fost depasita la profitul pe unitate bancara de Intesa Sanpaolo, care controleaza un numar incomparabil mai mic de active, si care a raportat un castig de 900.000 de euro in T1, ceea ce inseamna ca fiecarei unitati ii revin 16.000 euro.
Unul dintre cele mai mici profituri pe unitate bancara este cel care revine sucursalelor Banca Comerciala Carpatica (BCC), banca in ierarhia inferioara a clasamentului. In primul trimestru, profitul brut corespunzator fiecarei din cele 243 de unitati a fost de 2.900 de euro.
Banca si-a imbunatatit insa semnificativ performanta, in primele trei luni din 2008, raportat la perioada similara din 2007. BCC si-a crescut in primul trimestru profitul brut de 4 ori raportat la aceeasi perioada a anului anterior, pana la 2,64 milioane lei (710.000 euro), in conditiile in care in primul trimestru al lui 2007 afisase un profit in scadere raportat la aceeasi perioada a lui 2006, pe fondul investitiilor realizate.