- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR vrea ca 80% din POS-urile proprii sa fie contactless in urmatorii 4-5 ani

18 May, 16:25 • adrian.mihaltianu
Banca Comerciala Romana (BCR) vrea ca pana la finele anului sa detina 1.000 de POS-uri (terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card) contacless functionale in Bucuresti si estimeaza ca in 4-5 ani, circa 80% din totalul terminalelor sa aibe tehnologia contactless, a declarat miercuri Igor Zganjer, directorul executiv Carduri al bancii.
BCR vrea ca 80% din POS-urile proprii sa fie contactless in urmatorii 4-5 ani

Astfel, vor fi acceptate cardurile contactless, care se diferentiaza de celelalte carduri prin faptul ca permit efectuarea tranzactiei prin simpla apropiere de un cititor, fara a introduce codul PIN pentru o plata de cel mult 100 de lei.

In dezvoltarea acestei tehnologii, BCR a facut [b]investitii de sute de mii de euro[/b], a precizat Igor Zganjer.

BCR are in prezent peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, in intreaga tara, si peste 2.000 de bancomate (ATM).

Reprezentantii bancii au spus ca au fost deja emise 1.300 de carduri contactless.

BCR a lansat miercuri, in parteneriat cu RATB, un [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bcr-lanseaza-cardul-contactless-prin-care-bucurestenii-pot-plati-calatoriile-cu-autobuzul-62594/ ]card de debit contacless[/url], care include si o  aplicatie de transport, putand functiona si ca portofel electronic pentru transportul cu RATB si Metrorex din Bucuresti.

Cardul „Zambet BCR”, este un card de debit, contactless, care are inclusa aplicatia de transport. Acesta poate fi folosit atat pentru tranzactii uzuale la POS si ATM, cat si direct in mijloacele de transport in comun la aparatele de taxare electronica. De asemenea, aplicatia contactless permite efectuarea platilor rapid, fara a da cardul din mana, la POS-urile acceptante”, au declarat oficialii BCR.

Cardul este emis sub sigla Visa Electron.

Singurele orase care mai au un produs similar sunt Londra, Singapore si Hong Kong, insa oficialii bancii au spus ca acest card mai include si puncte bonus la plati, ceea ce cardurile celelalte nu au.

„Este un card ce n-a vazut Parisul”, a spus Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

La randul sau, Catalin Cretu, general manager pe Romania al Visa Europe, a subliniat ca „proiectul este similar celui din Londra, dar mai complex. Spre exemplu, cardul utilizat in Londra nu are puncte de loialitate.”

„De astazi bucurestenii pot plati cu un singur card calatoriile la RATB, metrou, pe langa alte plati care se practica in mod obisnuit cu un card”, a spus Cretu.

Cardul poate fi incarcat si cu orice tip de abonament pentru transportul public din Bucuresti. De asemenea, cu el se pot face plati la toti comerciantii din tara si strainatate care accepta tehnologia contactless.

Acest card ofera utilizatorilor bunusuri cuprinse intre 1% si 10% din sumele tranzactionate, in functie de categoria comerciantilor unde se fac platile.

Totusi, cardul presupune si anumite [b]costuri pentru utilizatori[/b]. Posesorii cardului nu platesc comision pentru deschiderea contului curent, dar achita 30 de lei pe an pentru mentenanta contului si 18 lei pe an pentru mentenanta cardului.

In acelasi timp, clientii nu platesc comision pentru plata la comercianti, insa achita un leu pentru fiecare retragere de numerar de la bancomate si 3 lei pe luna pentru utilizarea serviciului de internet banking.

[b]Partenerii BCR in acest proiect[/b] sunt: RATB, Metrorex, hipermarketurile Real, farmaciile Sensiblu si Rompetrol.

Totodata, banca vizeaza cresterea numarului de parteneri, Fiind vizati in special comerciantii la care se pot face plati de cel mult 100 lei, cum ar fi restaurante, magazine, florarii, etc, a spus Igor Zganjer.

Pentru plata cu cardul contacless de pana la 100 de lei nu este necesara utilizarea PIN-ului, dar realizarea unor tranzatii care insumeaza 150 de lei, atunci este necesara confirmarea prin codul PIN.

[b]Clientii tinta[/b]

Intrebati ce clienti tinteste banca pe acest segment, oficialii BCR au precizat ca, in primul rand, vor sa-i atraga pe toti utilizatorii cardului de transport Activ RATB – 1,3 milioane -, dar si pensionarii care folosesc gratuit transportul in comun, dar isi pot primi banii de pensi pe card, plus alti clienti.

Recent, RATB a hotarat sa renunte la biletele de hartie in favoarea cardurilor Activ, sub forma de portofele electronice.

Prin aceasta decizie, Andrei Crit, directorul general al RATB, a subliniat ca va exista o statistica mai amanuntita a numarului de clienti.

El a mentionat ca zilnic exista circa 2 milioane de calatori RATB, iar lunar, compania incaseaza aproximativ 20 de milioane de lei plus TVA din bilete si abonamente.

Prima incarcare a portofelului electronic de pe cardul contactless BCR se va face la cetrele RATB, insa apoi se poate face si la bancomat sau online.

Andrei Crit a spus ca in Capitala circula zilnic 850 de autobuze, 350 de tramvaie si 195 de troleibuze.

El a mai subliniat ca a cerut municipalitatii [b]cresterea pretului unei calatorii cu 40%, pana la 1,8 lei[/b], de la 1,3 lei.

Partenerii RATB si BCR in acest proiect sunt: UTI – furnizor al aplicatiei pentru transport, Euronet Worldwide – furnizor al soft-ului pentru card – si Inform Lykos/AustriaCard – furnizorul de carduri multifunctionale.

Pe piata din Romania, carduri contactless mai au Garanti Bank si BRD.

In Europa, exista circa 19 milioane de carduri contactless Visa, emise de 40 de banci, potrivit lui Catalin Cretu.

Urmărește Daily Business pe Google News