„Criza nu s-a terminat. Cateodata oamenii sunt prea pesimisti, iar alteori prea optimisti. Fiecare dintre declaratiile care sustineau ca criza s-a terminat – mai mult sau mai putin – au fost in mod clar prea optimiste”, a spus Kollatz-Ahnen, citat de Mediafax.
El a explicat ca in general o criza are mai multe faze, care sunt traversate si de economia romaneasca, cel din urma efect manifestandu-se la nivelul bugetului public.
„Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public”, a spus oficialul BEI.
El anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei si a reiterat ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.
„Iesirea din criza va depinde de succesul implementarii fondurilor structurale. (…) Daca o tara ca Romania are acces la acestea, atunci exista un pachet anticriza natural”, a continuat Kollatz-Ahnen.
Oficialul BEI a concluzionat explicand ca Romania nu va avea o revenire stabila dupa aceasta criza, daca nu vor exista investitii mari.
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% fata aceeasi perioada din 2008. In termeni ajustati sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat in ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.
In termeni nominali, la nivelul anului trecut, PIB a fost, in preturi curente, de 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), mai mic decat cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, care indica un nivel de 497,3 miliarde de lei.
Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%