„Am observat o crestere la nivelul cererii de credite (in primul trimestru raportat la primul trimestru al anului trecut – n.r.), insa comportamentul este prudent, avand in vedere faptul ca populatia este inca preocupata de lipsa securitatii locului de munca si de restrictiile financiare. De aceea, ne asteptam ca marea majoritate a romanilor care doresc un credit sa nu contracteze un imprumut anul acesta”, a spus acesta.
Cele mai multe din cererile adresate RBS Bank Romania pentru imprumuturi au vizat creditul ipotecar lansat de banca in luna ianuarie, respectiv „Noua ta casa”.
Acesta se afla in topul celor mai solicitate trei produse de retail de la RBS Bank Romania in primul trimestru. Cel mai solicitat produs a fost cardul de credit lansat recent de RBS impreuna cu Visa. Pe locul 2 se afla „Contul RBS pentru salariul tau”, un cont cu servicii atasate pentru clientii care isi vireaza salariile in cont: iBanking (solutia de Internet banking oferita de RBS Romania), RBS Phone Banking etc, a mentionat John Bell.
Banca s-a concentrat in primele trei luni ale anului pe atragerea de depozite, segment unde a obtinut o crestere substantiala raportat la acelasi trimestru al anului trecut, potrivit directorului de retail.
La mijlocul lunii februarie, Johan Gabriels, CEO-ul bancii, anunta ca RBS Romania se va axa in acest an pe atragerea de depozite, in special depozite retail, intrucat acestea sunt mai stabile decat ale firmelor, care pot decide sa-si retraga sumele din conturi „peste noapte”.
John Bell nu a mentionat care a fost evolutia creditelor si depozitelor la sold, la finele primelor trei luni. Totodata, banca nu a anuntat pana acum rezultatele financiare obtinute in 2009 pe piata locala.
La sfarsitul lui 2008, RBS Romania avea active in valoare de 9,14 miliarde de lei (2,5 miliarde euro), controland aproape 3% din piata. Capitalurile proprii insumau, tot la finalul lui 2008, circa 603 milioane lei (165,65 milioane euro). In 2008, RBS a obtinut un profit net de aproximativ 62 milioane lei (16,8 milioane euro).
Tot la finele lui 2008, creditele bancii insumau circa 1 miliard de euro, in timp ce depozitele 1,6 miliarde euro.