„Aceasta regula se va aplica si pentru toate celelalte masuri de finantare in ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte si nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finantare in sesiunile precedente. Dovada capacitatii si sursei de cofinantare se va putea face prin documente specifice emise de catre institutiile financiare”, potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Pana in acest moment solicitantul completa o declaratie pe propria raspundere prin care se angaja ca dispune de capacitatea de a cofinanta proiectul.
Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar, datat de banca si vizat cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii la Agentie, in cazul existentei unor surse de cofinantare de tipul fonduri proprii, certificate de depozit nominative si dematerializate, cu o scadenta mai mica sau egala cu trei luni fata de data depunerii, sau extrasul de cont bancar vizat si datat de banca cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii in cazul existentei unor surse de cofinantare precum granturi, sponsorizari sau donatii, insotit de un document care sa ateste sursa respectiva, emis de organizatia care a acordat-o.
Va fi acceptat si extrasul de cont bancar si formularul de achizitie titluri de stat, emise si vizate de banca, in cazul cofinantarii prin titluri de stat cu o scadenta mai mica sau egala de trei luni fata de data depunerii.
De asemenea, beneficiarul va putea apela la emiterea de catre banca a unei scrisori de confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia.
In cazul in care solicitantul nu va depune aceste documente in termen de 60 de zile de la data notificarii selectarii proiectului, APDRP va refuza semnarea contractului de finantare.
„Aceasta hotarare a fost luata in urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (CM pentru PNDR), in urma unor analize asupra derularii implementarii proiectelor din care a reiesit ca unii beneficiari au intampinat dificultati majore in asigurarea cofinantarii la momentul realizarii investitiilor propuse. Acest lucru a dus la rezilierea unor contracte deja semnate”, a precizat APDRP.
Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane, cat si a factorilor de productie, dar si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.
Pentru perioada 2010-2013, prin Masura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi in proportie de 40%, fondurile reprezentand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 121 este de 5.000 de euro, aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.
Astfel, pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2 milioane euro.