- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Beneficiarii fondurilor UE pentru exploatatiile agricole trebuie sa faca dovada cofinantarii

11 May, 13:34 • Redactia DailyBusiness
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va solicita incepand cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru modernizarea exploatatiilor agricole din acest an depunerea, la momentul contractarii, a dovezii capacitatii si sursei prin care beneficiarul asigura cofinantarea proiectului.
Beneficiarii fondurilor UE pentru exploatatiile agricole trebuie sa faca dovada cofinantarii

„Aceasta regula se va aplica si pentru toate celelalte masuri de finantare in ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte si nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finantare in sesiunile precedente. Dovada capacitatii si sursei de cofinantare se va putea face prin documente specifice emise de catre institutiile financiare”, potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Pana in acest moment solicitantul completa o declaratie pe propria raspundere prin care se angaja ca dispune de capacitatea de a cofinanta proiectul.

Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar, datat de banca si vizat cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii la Agentie, in cazul existentei unor surse de cofinantare de tipul fonduri proprii, certificate de depozit nominative si dematerializate, cu o scadenta mai mica sau egala cu trei luni fata de data depunerii, sau extrasul de cont bancar vizat si datat de banca cu cel mult cinci zile lucratoare inainte de data depunerii in cazul existentei unor surse de cofinantare precum granturi, sponsorizari sau donatii, insotit de un document care sa ateste sursa respectiva, emis de organizatia care a acordat-o.

Va fi acceptat si extrasul de cont bancar si formularul de achizitie titluri de stat, emise si vizate de banca, in cazul cofinantarii prin titluri de stat cu o scadenta mai mica sau egala de trei luni fata de data depunerii.

De asemenea, beneficiarul va putea apela la emiterea de catre banca a unei scrisori de confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia.

In cazul in care solicitantul nu va depune aceste documente in termen de 60 de zile de la data notificarii selectarii proiectului, APDRP va refuza semnarea contractului de finantare.

„Aceasta hotarare a fost luata in urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (CM pentru PNDR), in urma unor analize asupra derularii implementarii proiectelor din care a reiesit ca unii beneficiari au intampinat dificultati majore in asigurarea cofinantarii la momentul realizarii investitiilor propuse. Acest lucru a dus la rezilierea unor contracte deja semnate”, a precizat APDRP.

Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane, cat si a factorilor de productie, dar si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Pentru perioada 2010-2013, prin Masura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi in proportie de 40%, fondurile reprezentand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 121 este de 5.000 de euro, aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Astfel, pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2 milioane euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească