„FMI nu ne da voie sa continuam investitiile in infrastructura rutiera, pentru ca marim deficitul bugetar”, a afirmat Berceanu dupa intalnirea cu delegatia FMI, relateaza Mediafax.
El a adaugat ca a cerut delegatiei FMI sa accepte ca ministerul sa continue proiectele cu finantare de la BEI.
„Am cerut sa cheltuim cat putem anul acesta, avand banii, dar neavand spatiu fiscal, adica daca ii cheltuim, marim putin deficitul bugetar”, a spus Berceanu.
El a mentionat ca daca se va face acest efort se va crea un efect multiplicator in economie.
„Au fost foarte de acord. Au spus: «cheltuiti cu 500 de milioane mai mult in investitii in infrastructura si mai putin cu 500 de milioane la salarii. Ati depasit per total la salarii si la cheltuieli cu bunurile si serviciile»”, a afirmat ministrul.
El a adaugat ca, teoreric, cerinta delegatiei FMI „suna corect si bine”, dar in practica este mai greu de realizat. Aceasta problema a ramas sa mai fie discutata de ministrul Transporturilor si de reprezentantii FMI in urmatoarele zile.
„Urmeaza ca maine (vineri – n.r.), sambata si duminica sa mai discutam pentru a gasi o formula astfel incat sa putem merge mai departe cu acest acord”, a spus Berceanu.
El a mentionat ca ministerul pe care il conduce are la dispozitie fondurile necesare continuarii investitiilor in infrastrucutra aflate in derulare, insa nu le poate accesa.
„Noi avem banii. Avem niste imprumuturi care sunt in curs, dar nu putem sa tragem pentru ca va creste deficitul bugetar, pentru ca sunt niste cheltuieli nesustinute de venituri”, a conchis Berceanu.
In luna martie, autoritatile romane au negociat cu FMI un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut in acordul stand-by. Guvernul va solicita insa institutiei financiare internationale sa accepte un deficit mai ridicat, intrucat situatia economica s-a inrautatit de la momentul negocierii acordului. Oficialii FMI s-au declarat flexibili in privinta renegocierii tintei de deficit bugetar.
O delegatie a FMI se afla la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD va totaliza 19,95 miliarde euro.