Intrebat daca FMI ar putea fi notificat in aceste zile despre aceasta propunere, Berceanu a spus ca documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar ca aceasta discutie ar putea avea loc in perioada 26 iulie – 4 august, cand este programata o vizita a reprezentantilor FMI in Romania.
„Atunci vom avea toate documentele pregatite sa discutam o situatie de forta majora”, a spus Berceanu, potrivit Mediafax.
El a subliniat ca atat dorinta Guvernului roman, cat si a Uniunii Europene si FMI este de a mentine un anumit deficit bugetar pentru ca un astfel de deficit ajuta Romania.
„Pentru o situatie cu totul deosebita cred ca putem face o discutie, o negociere, sa gasim o solutie”, a spus ministrul.
El a mentionat ca, daca fata de actualul deficit de 6,8% ar fi acceptata o crestere la 7%, aceasta reprezinta aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundatiilor, care sa fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.
Berceanu a mai spus ca de vineri va face o redistribuire de sume de la bugetul ministerului, astfel incat in zonele afectate sa fie un sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii de drumuri nationale distruse sau avariate in urma inundatiilor.
Totodata, imediat ce datele vor fi complete, vor fi initiate discutii cu oficiali de la nivel european si va fi prezentata o situatie „corecta si concreta”, cu aceste pagube, a mai spus Berceanu.
El a adaugat ca sume de bani vor putea fi alocate si din Fondul de Mediu.
„Trebuie cate putin de peste tot sa adunam astfel incat sa existe suport financiar care sa permita remedierea efectelor inundatiilor”, a spus Berceanu.
El a mentionat ca deja constructorii s-au implicat in actiunile de refacere a infrastructurii si ca trebuie gasite solutii ca banii necesari sa fie alocati pentru aceste lucrari.
„Avem o vara si o toamna inainte si beneficiul de a se lucra rapid ca sa curmam cat mai repede dificultatile pe care le suporta cetatenii afectati”, a declarat ministrul Transporturilor.
El a apreciat ca decat sa fie folosite fonduri pentru a remedia provizoriu anumite obiective distruse este de preferat sa se aloce mai multi bani, dar situatia sa fie rezolvata definitiv.
„E mai bine sa punem ceva mai multi bani si sa rezolvam definitiv anumite lucrari”, a spus Berceanu, care a adaugat ca, altfel, de fiecare data cand vine apa, investitiile sunt distruse si banii sunt cheltuiti inutil.