Prin intermediul comunicatului, BERD isi declara sustinerea fata de Banca Trasilvania. In ultimele zile, aceasta a fost supusa unui atac informational prin intermediul caruia se sugera ca aceasta s-ar confrunta cu dificultati financiare.
In comunicat, BERD reaminetste ca la inceputul lui octombrie, Banca Transilvania a anuntat rezultatele financiare pe primele 9 luni ale anului, cu un profit de 108 milioane euro, aproape triplu fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Totalul activelor a crescut la 4,5 miliarde euro, ceea ce indica situatia solida a bancii.
Incepand din 2001, BERD detine un pachet de 15% din actiunile Bancii Transilvania.
De la inceputul cooperarii dintre BERD si Banca Transilvania, in 1999, BERD a pus la dispozitia Bancii Transilvania aproximativ 80 milioane de euro, atat ca participare la capitalul social, cat si sub forma de imprumuturi.
„Ca banca romaneasca privata, modelul de afaceri al Bancii Transilvania va ramane axat pe sprijinirea clientilor individuali si a firmelor din economia locala”, precizeaza comunicatul BERD.
„Imprumutul sindicalizat, recent aprobat, de 102,5 milioane euro, aranjat de IFC, va permite bancii sa continue sa acceseze resurse pentru a acorda si pe mai departe sprijin antreprenorilor romani si pentru a asigura finantare destinata cumpararii de locuinte”, mentioneaza comunicatul.
Banca Transilvania a fost infiintata in 1994 si are peste 520 de unitati in toata tara. De-a lungul anilor, BT a cunoscut o puternica dezvoltare. Este prima banca romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti. In prezent, are peste 1.300.000 clienti activi.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori straini din regiune, valoarea totala neta a investitiilor sale ridicandu-se la 36,9 miliarde euro, la sfarsitul lui 2007.