Initial, fondul va viza companii din Kazahstan, Romania, Turcia si Ucraina, prin credite si investitii de capital cuprinse intre 10 si 30 milioane euro.
Fondul vizeaza sprijinirea, prin investitii administrate de ADM Capital (Asia Debt Management Hong Kong), a companiilor de capitalizare medie care se confrunta cu dificultati de finantare ca urmare a crizei, se arata intr-un comunicat transmis marti de International Finance Corporation (IFC), membra a World Bank Group.
„Prin sustinerea companiilor puternice care se confrunta cu dificultati de finantare putem ajuta la mentinerea locurilor de munca si productiei, contribuind astfel la stabilitatea economica a regiunii”, a declarat in comunicat Lars Thunell, vicepresedinte executiv si director general al IFC.
Initiativa, denumita ADM CEECAT Recovery Fund, va beneficia de investitii initiale de 60 milioane euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), 35 milioane euro din partea IFC si 15 milioane euro de la FMO, iar valoarea tinta a fondului este de 300 milioane euro, sub administrarea ADM Capital.
„ADM CEECAT Recovery Fund tinteste Europa Centrala si de Est, Asia Centrala si Turcia si va ajuta regiunea sa isi revina in urma crizei prin sustinerea companiilor care reprezinta surse majore de locuri de munca si care contribuie semnificativ la dezvoltarea economica”, se mai arata in comunicat.
Robert Appleby, unul dintre partenerii fondatori ai ADM Capital, aduce in discutie asemanarile dintre situatia actuala a companiilor din regiunea vizata de noul fond si problemele remarcate in Asia in urma crizei de la sfarsitul anilor ’90.
„Urmarile crizei financiare recente din aceasta regiune au creat un mediu excelent pentru stilul de a investi al ADM Capital. Multe dintre problemele cu care se confrunta companiile din regiunea CEECAT reprezinta paralele puternice cu problemele aparute pentru companiile din Asia in urma crizei din 1998”, a afirmat el.
Institutiile financiare internationale asigura, prin resurse proprii, dar si alaturi de fonduri de pensii, din inzestrari si de la birouri private de administrare a averilor, 170 milioane euro din valoarea tinta a fondului, si invita investitorii din sectorul privat sa completeze capitalul.
„Investitia BERD in fond este un raspuns comercial la cresterea numarului si volumului de active deteriorate si credite neperformante din tarile unde operam, care nu poate fi abordata doar de institutii locale”, a spus prim-vicepresedintele BERD, Varel Freeman.
Investitiile derulate de noul fond se vor focaliza pe reabilitarea companiilor solide din punct de vedere operational, dar aflate in dificultati financiare, prin restructurari, reesalonarea datoriilor, refinantare, swap-uri debt-equity (datorii contra actiuni) si managementul lichiditatii.
Totodata, fondul va finanta „oportunitati de crestere” in cazuri de indisponibilitate a capitalului necesar.