Leul se va intari in continuare pe termen mediu si va fi nevoie de un angajament sustinut al autoritatilor romane in ceea ce priveste reformele structurale, pentru a creste productivitatea, potrivit raportului publicat duminica de BERD.
Cresterea medie a preturilor din Romania va fi de 7% in acest an, potrivit „Raportului despre tranzitie 2007”, publicat de BERD inaintea reuniunii anuale, care are loc duminica la Kazan -Rusia, iar deficitul fiscal va reprezenta 2,5% din PIB, relateaza NewsIn.
Cresterea economica reala a Romaniei s-a accelerat pana la 7,7% din produsul intern brut (PIB) in 2006, cu semne de supraincalzire, pe seama dezvoltarii solide a consumului privat si a investitiilor, potrivit statisticilor BERD.
Rezultatele din 2006 pentru cresterea economica au fost obtinute pe fondul cresterii consumului privat cu 12,4%, respectiv a investitiilor, cu 15,6%, in primele trei trimestre din 2006, fata de aceeasi perioada din 2005.
In ceea ce priveste cresterea estimata de BERD pentru Produsului Intern Brut (PIB), nivelul se plaseaza sub prognoza CNP, care a indicat un avans de 6,5% din PIB, dupa o crestere de 7,7% anul trecut.
Conform raportului, Romania trebuie sa duca politici monetare si fiscale consistente pentru a tempera presiunile inflationiste, avertizeaza raportul pentru tranzitie al BERD.
Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru finele acestui an o tinta de inflatie de 4%, plus/minus un punct procentual, iar Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul anului, avansul mediul al preturilor fiind estimat la 4%.
Comisia Europeana estimeaza ca inflatia medie din Romania va fi de 4,6%, iar Fondul Monetar International (FMI) si Economist Inteligence Unit prognozeaza o crestere a preturilor de 4,5%, respectiv 4%.