„Perspectivele economice s-au imbunatatit usor in ultimele luni in Bulgaria si Romania. In Bulgaria au aparut semne ale revenirii, precum cresterea exporturilor, un sezon turistic bun si perspectivele unor performante puternice in agricultura. In Romania, guvernul a reusit sa mentina pe traseu programul Fondului Monetar International prin implementarea unor masuri dure de austeritate, care vor ajuta la mentinerea sub control a conturilor bugetare. Cu toate acestea, economia romaneasca a scazut din nou anul trecut, cu 2%, iar orice revenire va fi probabil modesta anul acesta”, se arata intr-un raport al BERD.
Pentru statele din sud-estul Europei, BERD proiecteaza un avans economic de 1,9%. In aceasta regiune sunt incluse Romania, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania si Bosnia-Hertegovina. Institutia financiara internationala apreciaza ca anul trecut PIB a scazut cu 0,4%. Estimarile din octombrie indicau o crestere de 1,6% pentru acest an, si o scadere de 0,6% in 2010.
Banca a modificat, de asemenea, de la 4,1% la 4,2% prognoza de crestere economica din acest an pentru statele in care este prezenta. Banca avertizeaza, insa, ca riscurile cu implicatii negative la adresa evolutiei economice din regiune s-au amplificat. Estimarea pentru anul trecut nu a fost schimbata.
„O crestere economica in zona euro mai puternica decat s-a anticipat, masurile de stimulare fiscala si monetara din SUA si cresterea preturilor materiilor prime vor sprijini, probabil, cresterea economica din regiune in cadrul unei reveniri conduse de sectorul privat. Banca adauga ca riscuri negative ar putea sa apara daca politicile monetare mai relaxate alimenteaza inflatia ridicata din statele avansate, ducand la inasprirea mai mult decat s-a anticipat a politicilor de catre bancile centrale importante”, mentioneaza BERD.
Evolutia economiilor din zonele de activitate ale bancii ar putea fi influentata negativ, de asemenea, de cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor din cauza crizei datoriilor din zona euro, de masurile adoptate de guvernele est-europene, precum diminuarea fondurilor de pensii sau majorarea taxelor impuse bancilor, asa cum s-a intamplat in Ungaria sau cum se discuta in Romania, si de posibilitatea aparitiei unor razboaie comerciale.
BERD estimeaza ca economiile central-europene si ale statelor baltice vor avansa cu 3,2% anul acesta. Banca anticipeaza, de asemenea, un avans economic de 4% pentru Europa de Est si Caucaz, de 5% in cazul Turciei, de 4,6% pentru Rusia si de 6,6% pentru Asia Centrala.