BERD a pus marti capat prezentei sale in Cehia, urmand a parasi pana in 2010 toate cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.
„Noi nu subventionam, ci ne asumam riscuri si ce conteaza nu este volumul interventiilor noastre si calitatea acestora”, a declarat Jean Lemierre, presedintele BERD.
Intrebat despre modalitatea in care banca decide ca trebuie sa paraseasca un stat, Lemierre a precizat ca acest lucru este luat in considerare „cand exista destul de multi investitori care nu ne mai cer ajutorul”.
Lemierre a precizat ca „BERD considera ca mai sunt multe de facut”, mai ales in cazul Romaniei si Bulgariei, membre ale UE incepand cu 1 ianuarie 2007. Criza financiara actuala da nastere multor riscuri, „iar aceasta regiune nu a avut niciodata mai multa nevoie de noi ca acum”.
Din 1991, BERD a investit circa 6 miliarde de euro pe an in cele 30 de state in care isi desfasoara activitatea, pentru a favoriza tranzitia acestora catre economia de piata, conform presei internationale.
Din 1992 pana in prezent, BERD a investit in Romania circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 10% din investitiile totale ale bancii in aceasta perioada.