Peter Sanfey, economistul bancii pentru Europa de Sud-Est, sustine ca Romania continua sa aiba perspective favorabile pe termen lung, desi pe termen scurt va cunoaste o reducere a cresterii sale economice. Principalele provocari carora va trebui sa le faca fata vor fi mentinerea disciplinei fiscale si atragerea de noi investitii in companii si infrastructura.
Cresterea economica previzionata de BERD in tarile sale de operare se va diminua semnificativ in 2009 ca urmare a incetinirii economice si a turbulentelor de pe piata financiara mondiala.
Pentru tarile in care opereaza, BERD intrevede o diminuare a cresterii economice de la 7,5 la suta in 2007 pana la 6,3 la suta in 2008 si mai departe pana la 3,0 la suta in 2009.
Faptul ca economia regionala a continuat sa creasca in faza de inceput a crizei globale se datoreaza unei bune implementari a procesului de reforma, sustine Erik Berglof, economistul sef al BERD. Banca recomanda tarilor in care investeste sa acorde prioritate maxima stabilizarii sistemelor lor bancare.
In prezent, regiunea este expusa unui mediu international mai putin favorabil. Fluxurile de capital dinspre pietele emergente, evitarea riscului precum si recesiunea cu care se confrunta economiile cheie ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) vor pune la incercare economiile tarilor in tranzitie.
Berglof a adaugat ca scaderea rapida a cresterii economice va avea ca efect atenuarea amenintarii pe care o reprezinta inflatia, iar stabilizarea sistemelor bancare va deveni prioritatea principala a guvernelor din regiune.
Raportul privind tranzitia arata ca exista riscul unei diminuari si mai mari a cresterii economice din regiune in cazul in care finantarea externa ar disparea. „In particular, unele tari continua sa aiba deficite mari de cont curent si datorii ridicate in valuta, fiind astfel predispuse la scaderi semnificative ale rezultatelor economice in cazul in care infuziile de capital se reduc”, se arata in raport.