„Ne asteptam la acest numar de sesizari, avand in vedere si dimensiunea pietei, de circa 3,5 milioane de participanti”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citat de NewsIn.
Oancea a adaugat ca unele sesizari au fost deja rezolvate, iar altele vor fi solutionate prin intelegere intre administratori sau prin repartizarea la fondul la care persoanele au aderat efectiv, pentru ca aderentii sa nu suporte niciun cost.
Dupa cele patru luni de aderare initiala a romanilor la un fond de pensii obligatorii, ar putea exista aproape 60.000 de acte duble de aderare „care vor reprezenta pana in 2% din totalul pietei, o pondere foarte mica, sub orice asteptari”, estimeaza presedintele CSSPP.
Oancea a mentionat, insa, ca rezultatele finale depind de ultima raportare bilunara, care va fi transmisa catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) pe 25 ianuarie.
Dupa incheierea primei proceduri de validare a participantilor la sistemul pensiilor administrate privat, arbitrul pensiilor private inregistrase o crestere a numarului de persoane care au efectuat sesizari, pana la 25 de sesizari pe zi, in medie, in prima parte a lunii decembrie. Acestea vizau mai ales folosirea fara acordul aderentilor a datelor personale, in vederea incheierii unui contract de aderare.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inregistrat, in perioada 17 septembrie-13 decembrie 2007, 433 de sesizari referitoare la fals de semnaturi si uz de fals.
Participantii notificati de catre un administrator asupra apartenentei la un fond de pensii obligatorii, dar care nu au semnat cu acesta un act de aderare, ar fi putut sesiza in scris CSSPP in termen de 15 zile de la data notificarii, potrivit legislatiei.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.