DailyBusiness:
Care sunt domeniile ce atrag cel mai mare interes pentru investitori in Romania?
Dan Ioan Sava: Cele mai interesante sunt domeniile cu o dinamica accentuata. De exemplu, domeniul serviciilor medicale private, in care investeste cealalta divizie a Bancii Mondiale, IFC (International Finance Corporation – n.r.). Din punctul de vedere al BIRD, principala misiune este de a lupta impotriva saraciei. Astfel ca domeniile de mare interes sunt pe de-o parte infrastructura si pe de alta parte cel social.
DB: Mai concret, ce activitati finanteaza BIRD in Romania?
DIS: BIRD investeste alaturi de alti parteneri in Romania, in domenii ca agricol, energie, infrastructura de transport. Investitiile BIRD in Romania se ridica anual la sute de milioane euro, iar partenerul principal este guvernul. In acord cu acesta, exista o strategie de parteneriat de tara, in cadrul caruia sunt identificate domeniile care necesita o interventie sustinuta pentru dezvoltare.
DB: Ce activitati vizeaza finantarile in domeniul sanatatii?
DIS: In domeniul sanatatii, BIRD deruleaza un program de finantare in valoare de 65,1 milioane euro, care are cinci compontente.
DB Care sunt cele cinci componente si valoare finantarilor alocate pentru fiecare in parte?
DIS Pentru prima componenta, asistenta maternala si neonatala, imprumutul BIRD se ridica la 17,2 milioane de euro. Componenta serviciilor medicale de urgenta este finantata de BIRD cu 35,3 milioane euro, in timpe ce pentru a treia componenta, medicina primara in zone rurale, BIRD acorda imprumuturi de 9,8 milioane euro. Pentru componentele conturi nationale de sanatate si administrarea proiectului, imprumuturile BIRD sunt de 4 milioane euro, respectiv 2,4 milioane euro.
DB: Cand estimati ca se va finaliza proiectul in domeniul sanatatii?
DIS: Acest proiect a fost implementat de la finele lui 2004 si este programat sa se incheie la sfarsitul anului viitor.
DB: Ce tip de investitii predomina in cadrul BIRD?
DIS: Exista doua tipuri mari de investitii. Investitiile hard, in active noi, si investitiile soft, in asistenta tehnica. Cred ca ponderea investitiilor hard predomina in total.
DB: Investitiile fizice sunt mai importante decat cele in know-how?
DIS: In regiunea aceasta a Europei de Est, unde se investeste foarte mult in domeniul infrastructurii si active, ar trebui sa se investeasca mai mult in tehnologie si know-how.
DB: Ce exemplu de succes ati mentiona?
DIS: In Coreea de Sud s-a investit cu ani in urma foarte mult in active, si apoi in cunoastere. Acest stat a cunoscut astfel o dezvoltare rapida, tinand cont ca in anii ’50 de-abia terminase razboiul.
DB: Exista o reteta clasica a succesului?
DIS: Ambele tipuri de investitii trebuie realizate, nu conteaza atat de mult ordinea, cat particularitatile de la un moment dat. Insa orice investitie fizica trebuie dublata de cunoastere. In domeniul medical, daca achizitionezi aparate noi, trebuie sa instruiesti si personalul.
DB: Ce presupun investitiile in cunoastere?
DIS: In primul rand instruire, in al doilea rand acces facil la mijloacele de comunicare si in al treilea rand crearea unei mentalitati prin care oamenii sa fie invatati sa dea atentie detaliilor, contrar principiului „merge si asa”.