Statul continua goana dupa bani, cu orice pret. Dupa ce a dat peste cap activitatea firmelor, majorand TVA-ul peste noapte, Guvernul a declansat o adevarata prigoana a persoanelor fizice care obtin venituri independente.
Modificarile aduse Codului Fiscal prevad ca toti cei peste 500.000 de romani care au contracte de drepturi de autor sa depuna lunar declaratii de venit si sa achite CAS, chiar daca multi dintre ei mai platesc odata, pentru veniturile de pe cartea de munca.
Statul a obligat, practic, zeci de mii de romani sa ia cu asalt sediile Caselor de Pensii, Oficiilor Fortelor de Munca si Caselor de Sanatate pentru a depunde actele necesare.
Daca ca nu isi depun declaratiile, contribuabilii risca pedepse usturatoare. Completarea gresita a declaratiilor este considerata contraventie si penalizata cu amenda de la 300 pana la 600 de lei. Nedepunerea la termen a declaratiilor este penalizata de asemenea cu amenda cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei.
Cum era de asteptat, intreaga operatiune menita sa aduca statului mai multi bani la buget, s-a transformat intr-un nou exercitiu de umilire a contribuabilului, nevoit sa indure ore de asteptare la cozi infernale.
[gallery:139]
Scurt reportaj din Tara Statului la Coada
„Stau la coada de peste o ora, dar nu asta ar fi problema”, spune o tanara aflata la coada la Casa de Pensii din Bucurest. „Faptul ca nu au instalat si ei macar cateva aparate de aer conditionat este criminal!”.
Oamenii „isi fac vant” cu dosarele, discuta la mobil si nu isi retin starea de nervozitate. Este ora 12:00 si, spune o persoana, ce e mai rau inca nu s-a terminat: „Sa vedeti mai incolo ce aglomeratie o sa fie, in pauzele de masa o sa mai vina niste colegi de-ai mei. Dar sunt putin naivi sa creada ca stau asa putin”.
Reusim sa discutam cu un „fericit” contribuabil care si-a depus declaratia. „Imi vine sa rad, sau poate sa plang. E o actiune de tip heirupist ce au facut ei aici. Din cate am inteles, nici ei nu prea stiu cum se va plati, cum vor corela datele. Va dau exemplul meu. Am si carte de munca si doua contracte de drepturi de autor. I-am bagat in ceata. M-au pus sa completez trei declaratii, cu toate ca sunt un singur contribuabil„, a declarat acesta.
Majoritatea celor aflati la coada au venit sa afle detalii despre ce trebuie sa faca. Si asta pentru ca datele prezentate de autoritati sunt evazive si interpretabile.
La Oficiile Fortelor de Munca s-au cerut date despre contractele de drepturi de autor, copii dupa buletinele de identitate, la alte institutii s-a cerut dovada ca actele respective sunt inregistrate la administratia financiara.
„Totul se interpreteaza. I-am spus ca n-am copie dupa contract. Mi-a zis – lasa si asa, bine ca ati depus. Pe un coleg l-a intrebat daca venitul declarat este achitat deja sau urmeaza, i-a cerut si fluturasul de salariu. E o mare nebunie. Am inteles ca ei nu au nici macar softul necesar pentru a calcula noile impozite”, a declarat un alt contribuabil, intalnit la coada.
Functionarii statului sunt si ei disperati. Sunt prea putini pentru un numar atat de mare de dosare. „Nu stiu ce se va intampla cu declaratiile astea. Oamenii vin, ne intreaba, cei mai multi au probleme cu completarea documentelor. De platit, nu a platit nimeni, pentru ca nu avem nici conturile de plata. Asteptam si noi ordinul intern care sa clarifice lucrurile”?a declarat un functionar.
Declaratiile pentru contributiile pe drepturile de autor pot fi depuse prin posta
Declaratiile pentru contributiile aferente veniturilor realizate din drepturi de autor trebuie depuse pana la data de 25 ale fiecarei luni. Ele pot fi trimise si prin intermediul oficiilor postale, asa incat cozile de la ghiseele caselor de pensii si cele ale agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pot fi evitate, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii institutiilor de stat implicate.
Chiar daca aglomeratia poate fi evitata, rastimpul „din scurt” in care guvernantii au decis sa implementeze deciziile privind contributiile lasa nerezolvate o serie de probleme carora contribuabilii nu stiu cum sa le faca fata.
„Spre exemplu, reglementarile privind plata uneia dintre contributii au aparut in Monitorul Oficial abia in 18 august, asa incat scadenta de plata ar trebui amanata, pentru a permite tuturor sa isi depuna declaratiile”, a spus Gabriel Biris, managing partner al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris & Goran.
Acesta a mentionat ca ne putem astepta ca guvernantii ar putea sa prelungeasca data limita de depunere pentru acele contributii asupra carora contribuabilii au fost informati prea tarziu.
Reglementarile privind plata contributiilor pe drepturi de autor au aparut in perioada in care foarte multi romani sunt in concediu, asa incat o parte dintre acestia nici nu au intrat in posesia formularelor pe care trebuie sa le depuna pana pe 25 august.
Mai mult, rastimpul scurt de implementare a deciziilor privind depunerea declaratiilor si plata contributiilor pentru drepturi de autor a bulversat si personalul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, precum si pe cel al caselor de pensii, unde trebuie achitata contributia pentru somaj si respectiv CAS-ul.
Ce prevede legislatia
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana in data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.
La Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti se achita in prezent contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor realizate din drepturi de autor. Vezi pana cand pot fi platite contributiile.