Ministerul Finantelor incearca sa scape de firmele fantoma care au prejudiciat statul cu miliarde de euro prin mecanismul recuperarii TVA-ului. Firme care, functionand din sedii fictive sau cu actionari si administratori greu de depistat sau cu identitati false, se inregistreaza ca platitori de TVA, emit facturi cu TVA pe care il colecteaza de la cumparatori, dupa care pur si simplu dispar.
Pentru a limita accesul infractorilor economici la banul public, „specialistii” statului au decis sa acorde dreptul de inregistrare in scopuri de TVA doar agentilor economici care, printre altele, au un sediu, iar managerii nu au cazier fiscal. Selectia se realizeaza pe baza unei grile, care calculeaza un punctaj in functie de 6 criterii si 25 de indicatori. Daca aduni minim 45 de puncte, primesti viza, altfel trebuie sa o iei de la capat.
Cel mai important criteriu il constituie sediul. In conditiile in care multe dintre firmele fantoma functioneaza la casute postale sau isi schimba sediile ca pe batiste, expertii Ministerului Finantelor acorda cel mai mare punctaj (10 puncte) pentru companiile care au un sediu in proprietate sau un contract de inchiriere pe termen lung.
Apoi, pentru a putea obtine avizul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), actionarii si administratorii firmei trebuie sa aiba cazierul curat ca lacrima (10 puncte). In plus ar trebuie sa fie cetateni UE daca viseaza sa emita facturi si sa recupereze TVA in Romania. Daca nu sunt cetateni cu patalama europeana, nu vor primi niciun punct.
Binteles, respectarea conditiilor trebuie probata prin dovezi (cereri, copii legalizate, avize etc) adunate intr-un dosar depus la ANAF, care dupa evaluarea preliminara, va fi supus si unei verificari la fata locului. Daca inspectorii Fiscului vor ajunge la concluzia ca afacerea este de buna credinta, se va da, in final, avizul de platitor TVA.
Ordinul Ministerului Finantelor si toate actele necesare inregistrarii le gasiti [url=http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_1984_2011.pdf]aici[/url].
[b]1.800 comisari fiscali, 10.000 companii inregistrate lunar[/b]
Organul fiscal promite ca in termen de 4 zile, va rezolva fiecare dosar in parte. Expertii in fiscalitate cred ca termenul poate fi privit mai mult ca o gluma.
Avand in vedere ca Fiscul are numai 1.800 de comisari, iar lunar se inregistreaza in medie 10.000 de firme, ca sa evaluezi dosarele si sa faci si vizitele la sediile acestora va dura cu siguranta mai mult. In plus, ANAF tocmai ce a anuntat ca va disponibiliza peste 700 de angajati.
„In mod evident, acest ordin va duce la cresterea costurilor de administrare (inspectori care vor trebui sa consume timp pentru a face analiza documentara, inspectori care sa faca controlul faptic), dar si intarzierea procesului de inregistrare a noilor companii cu aproximativ 15 zile (teoretic, trebuie sa vedem daca si practic)”, [url=http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/omf-1984-dulau-sau-catel-in-lupta-cu-evaziunea-148022.html]spune avocatul de business Gabriel Biris[/url].
[quote=Expertii Nexia International]Inasprirea conditiilor privind inregistrarea unei firme ca platitoare de TVA va complica procedurile si va conduce la intarzieri de pana la o luna in derularea afacerilor[/quote]
„Fratele cel Mare de la Garda te va vizita dinainte sa iti incepi efectiv activitatea… O fi bine, o fi rau? Teoretic, rau nu are cum sa fie, practic insa, controlul faptic nu este supus unor criterii obiective, asa cum se intampla cu cel documentar. Exista deci riscul subiectivismului, ceea ce intotdeauna a incurajat coruptia”, a afirmat acesta.
In ordin se precizeaza ca firmele care desfasoara activitatea la sediu primesc punctaj maxim. Ce se intampla daca firmele au mai multe obiecte de activitate sau daca, de exemplu, in cazul unei firme de consultanta, activitatea se desfasoara la sediul clientilor?
Expertii afirma, pe de alta parte, ca ordinul risca sa loveasca, in primul rand, tocmai in investitorii straini. Cei mai multi care vin in Romania, se inregistreaza, in general, la o firma de avocatura, pana sa se declanseze investitia efectiva. Prospecteaza piata, angajeaza oameni, cumpara ce au nevoie, iar apoi isi deschid si un sediu.
Prin noul ordin, Fiscul ii va obliga, practic, sa aiba un sediu inainte de a incepe, cu adevarat investitia. Consultantul fiscal Sorin Istrate spune ca, astfel, vom pierde si mai mult la capitolul atractivitate economica.
„Prin acest act normativ, toate firmele nou infiintate devin, astfel, suspecte de frauda. Si asta in conditiile in care, de ani de zile, vorbim de faptul ca este necesara simplificarea procesul de deschidere a unei firme”, a declarat expertul.
„In aparenta, ideea acestui ordin pare de bun augur, fiind menita sa asaneze mediul economic de elemente care nu au legatura cu activitatea economica reala. Insa, cresterea controlului statului asupra acestui aspect nu face in acest moment decat sa loveasca in persoanele de buna-credinta”, a declarat Luminita Ristea, partener Nexia.
[b]”Gaurile” ordinului Finantelor[/b]
Branza buna in burduf de caine. Asa ar putea fi caracterizata, pe ansamblu, initiativa Finantelor. Intentia de a bloca accesul evazionistilor la bugetul de stat este laudabila, insa “burduful” este plin de gauri.
Marele neajuns il constituie ca noile prevederi se aplica numai firmelor nou infiintate. Cu alte cuvinte, cele deja existente pot practica in continuare evaziunea, fara ca Fiscul sa le „deranjeze”.
Pe de alta parte, Ordinul MFP nr. 1984/2011 se refera doar la prima inregistrare ca platitor de TVA. „Daca cineva va dori sa faca evaziune, ii va fi foarte usor sa ocoleasca prevederile ordinului, schimband conditiile in care societatea a primit inregistrarea (mutare sediului, schimbarea asociatilor, schimbarea administratorilor, schimbarea obiectului de activitate) „, a explicat Gabriel Biris, avocat de business.
[quote=Gabriel Biris, avocat de business]Asa cum este formulat in acest moment, acest ordin are o eficienta limitata[/quote]
Expertul crede ca, pentru a fi cu adevarat eficient, ordinul MF trebuie aplicat pentru toate firmele care il au deja obtinut, iar orice schimbare a actionarilor, administratorilor, sediului, obiectului de activitate, sa necesite reconfirmarea codului de TVA.
Ce spun autoritatile? Intrebat de acest ordin, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a declarat ca este sigur ca acesta isi va dovedi eficienta, nedorind sa comenteze mai mult.
Anterior, Doru Petre Dudas, director in Ministerul Finantelor, [url=http://www.zf.ro/eveniment/doru-petre-dudas-director-in-ministerul-finantelor-simplificarea-alaturi-de-predictibilitate-si-de-stabilitate-sunt-principalele-obiective-ale-politicii-fiscale-din-acest-moment-8275388]afirma, in cadrul unui simpozion pe fiscalitate[/url], ca “simplificarea alaturi de predictibilitate si de stabilitate sunt principalele obiective ale politicii fiscale din acest moment”. El afirma ca urmeaza sa fie introdus un regim simplificat privind plata TVA de catre micii contribuabili, in sensul reducerii numarului de formulare necesare.
„Treptat, din 2004 incoace de la 0 cereri de rambursare a TVA fara control anticipat, am ajuns ca in 2011 circa 55-60% din numarul de solicitari sa il rambursam fara control anticipat, ci cu control ulterior; dezideratul este sa ajungem la 80-85%, dar intr-o perioada rezonabila, de 10-20 de ani”, a declarat Dudas.
Potrivit datelor Fiscului, in prezent, peste 12.000 de companii au de recuperat TVA de la stat, in valoare de 4,63 miliarde de lei.